2013. március 21., csütörtök

Sümeg kálvária

Sümeg délkeleti határában, a Tapolcára vezető út mellett emelkedő lankás domboldalon találjuk a város köztemetőjét. Helyét még Bíró Márton püspök jelölte ki; jelentősebb számban a XIX. század eleje óta kezdtek ide temetkezni. A kápolna mellett Siklódy Lőrinc kimagasló művészi értéket képviselő Kálvária szoborcsoportja látható. Az 1926-ban készült, a keresztre feszített Krisztust és a két latort ábrázoló szoborkompozíciót eredetileg Tihanyban állították fel IV. Károly magyar király emlékére. 1960-ban kerültek ide, így sikerült megóvni őket a megsemmisítéstől.
(A tihanyi kálvária történetéről, ill. a keresztek ideszállításáról itt is lehet olvasni: http://tihany.osb.hu/kalvuj.htm )

http://szalezianum.hu/adatbazisok?kid=34  (oldal megszűnt) :

A 19. század első felében épült a háromkeresztes kálvária, amelynek utolsó stációi a temetői dombra vezetnek. A domb tetején áll az 1816-ban épült kápolna, előtte a szép barokk hármaskereszt és közelében a Ramasetter-család sírboltja. Az 1960-as években ide menekítették Tihanyból Siklódi Lőrinc bronz szobrait a IV. Károly emlékkálváriáról, amely ma is itt található. Részben a város terjeszkedése, részben a múlt rendszer ideológiája miatt a régi keresztutat elhanyagolták és lebontották. Az 1970-es években Békefi prépost úr Simon Béla kőfaragóval ismét felállíttatta a 14 stációt, de nem az eredeti, hanem egy rövidített útvonalon a temetőben. Az 1970-es években újjáépített kálvária terveit Vándor Ferenc egyházi építész tervezte, a stációkat Simon Béla kőfaragó készítette el.

Horváth Anikónak köszönöm az  információkat és az alábbi képeket ! Az alábbi  képeket "Fotoport"-nak köszönöm !


Érdekességként beteszek ide még egy fényképet, melyet a neten kutakodva találtam. A kép – felirata szerint – a Sümegi kálváriát ábrázolja. Horváth Anikó a következőket tudta meg róla:

Az eredeti kálvária ill. stációsor az volt, ami ezen a régi fotón látható. A kórháztól a temetőig jött az út. Aztán kiparcellázták a búzamezőt és a szőlőket, ami a két oldalán volt az útnak, s a stációkat újraépítve, ill. Simon Béla kőfaragó általi faragásokkal behozták a temetőbe. A régiekben valami festett képek voltak.
A kálvária jelenetet kivetették Tihanyból, s Zalabéren hányódott egy udvarban. Egy jószemű plébános felfedezte, s idehozatta Sümegre, nagy tett volt ez akkoriban. Mikor már lehetett felállítani, gondolom a rendszerváltozás után elvitték volna, de már a sümegiek nem engedték, így lemásolták, s újraöntötték ezeket, azok vannak most Tihanyban.

A fotó helye:
 http://gyujtemeny.vatera.hu/kepeslap_fenykep/magyarorszag/1920_elott/sumeg_kalvaria_ut_1910_20_1710766985.html
 
 

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy' kell ide linket beírni. Esetleg ezt még a kálváriához : http://www.kozterkep.hu/~/18890/
    vagy Sümeg

    VálaszTörlés