2013. március 21., csütörtök

Szuha kálvária


A Mátra-alji kis faluban is található egy kálvária, érdekessége, hogy a templom mellett, faragott kopjafákra kerültek fel a képek.
A település 15. századi, gótikus jellegű temploma 1688-ban leromlott állapotban volt. A dorogházi, 1811-es Canonica Visitatió szerint a mai, Kisboldogasszony tiszteletére szentelt, barokk stílusú templomot a régi felhasználásával építették 1768-ban. Címe: Szuha, Kossuth u. 82. (http://www.szuha.hu/a-telepueles-latnivaloi.html )

Bata Józsefnek külön köszönet, a kálvária történetének elmeséléséért:
A kis településen nem volt kálvária, ezért határoztak úgy a lakosok és a plébánia együttesen, hogy létrehoznak egyet. A kálvária 1995-96-ban készült, a település lakóinak összefogásával – a fafaragás Erdélyi Bányai Ferenc  munkája, a zománcképek alkotója Berencsikné Gedeon Hajnalka. Minden stáció mellé egy család egy díszfát is ültetett, jelképezve ezzel is a közös akaratot és összefogást.

Az alábbi képeket Koós Andreának köszönöm:  
Ezeket a képeket ’Galagonya’ http://tarjanikepek.hu/?p=1907  készítette, köszönet neki is.
4 megjegyzés:

 1. Örömmel látom, hogy milyen gyorsan gazdagodik a gyűjtemény. Gratulálok! Én sajnos most ritkán tudok kirándulni, de nem felejtettelek el! Remélem hamarosan újból hozzájárulhatok én is a bővítéshez.

  VálaszTörlés
 2. Őszintén szólva, magam is meglepődtem, hiszen rövid idő alatt hirtelenjében több képsort is kaptam. Örülök, hogy így alakult. Várom a te képeidet, előre is köszönettel.

  VálaszTörlés
 3. Milyen jo "kis" gyujtemeny es kalvaria-csapat van itt kialakuloban! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) most fedeztem fel a kommentedet - elég hamar, ugye ??? :-)
   Igen, elég jó kis csapat szerveződött....

   Törlés