2013. július 7., vasárnap

Lad kálváriaLadon a Petőfi utcában, a templom közelében található a ”Szabadság téri temető” – s ennek szélén áll a szépen karbantartott stációsor, a domb tetején  neoromantikus kápolnával, melyet gróf Czindery László építtetett a XIX.szd. közepén családi sírboltja fölé.
A hófehérre meszelt stációfülkékben nem túl régóta lehetnek a fára olajjal festett stációképek, mert egy régebbi  (2009) internetes bejegyzésben még nem szerepelnek. A kálváriáról, építésének időpontjáról, történetéről eddig nem sikerült közelebbit megtudnom.
Egy kedves kommentelőmnek köszönöm az alábbi infót:
A kálvária képeit festette 1993-ban  Károlyfi Zsófia.Az alábbi képeket Horváth Anikónak köszönöm:

 

6 megjegyzés:

 1. 1993-ban festette Károlyfi Zsófia

  VálaszTörlés
 2. Tegnap voltunk itt, most üresek stációházak.Majd otthonról küldök fotót, s Zselicszentpálról is, ha kéred, de itt csak kálvárijelenet van.(Nem ez e neve, nem jut eszembe, de érted úgyis. Öregszem.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hmmm... Több oka is lehet, talán csak megvédeni akarják (időjárástól, rossz emberektől)- vagy újakat tesznek be (ezt kevésbé tartom valószínűnek)
   A fotót előre is köszönöm, beteszem azért a blogba, ez is egy infó.
   Zs.sztpál: Kálvária szoborcsoport - kösz, ezt nem kérem, ezek gyűjtése egy újabb életet igényelne - és egyelőre azt még nem kaptam :-)

   Törlés
 3. Hogy más is értse, amit beszéltek: Zselicszentpálon, csak 3 kálváriakereszt van, stációk nélkül, így az nem tartozik e témakörbe.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) Igen, meglehetősen zavarosak ezek a meghatározások....

   Törlés