2014. április 2., szerda

Sukoró kálvária


Sukorón a katolikus templom mögötti területen található a mészkőből készült kálvária

„Sukoró azon kevés települések közé tartozik, ahol kálvária épült, a hívő ember számára a hitéletet elmélyítő, a keresztutat felelevenítő, végigjárható zarándokhelyként, a nem hívő számára pedig szemet gyönyörködtető látványosságot, rendezett harmóniát kínáló épített kulturális tájelemként.

Különösen izgalmas vallási vagy esztétikai élmény egy XXI. századi értelezésben megjelenített, modern művészeti megközelítésben megvalósított keresztút.

A sukoróiak jól ismerhetik Grúber Ferenc, "Fránci bácsi" nevét, aki időt és pénzt nem sajnálva, bőkezű adományaival támogatta (a templom restaurálása, a temetőben található kegyeleti kápolna és még sok egyéb fejlesztés kapcsán) a sukorói katolikus közösséget, de az épített környezet fejlesztése által nem csak az egyházat, hanem az egész Sukorón élő közösséget is.

A kálvária is az ő fel-ajánlásában készült el, (2007-ben) Richter Ferenc velencei kőfaragó mester tervei és kivitelezése alapján. A keresztút egyes stációinak vasbeton alapozását és a
földmunkák költségét egy neve elhallgatását kérő adományozó vállalta, de jelentős támogatást nyújtottak Heim Sebestyén és Halász Péter is, akik az elvégzett feladatokat anyag-díjon számították fel, ezzel szintén jelentős áldozatot vállalva.”
Molnár Gábor

A felújítás utáni, 2017-es fotót Bauer Lászlónak köszönöm:

 
A kálvária fotói Huber Csabánénak köszönöm: 
Az alábbi két képet FME-nek köszönöm:
Az alábbi képeket pedig Pető Máriának köszönöm (2023):
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése