2014. május 8., csütörtök

Lillafüred kálvária


Az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm.

A „Szikla-kálvária” keletkezés idejéről nem tudnak pontos időpontot. Mesterségesen hozták létre az utat és vájták ki a sziklákat. 20 éve volt felújítva. Akkor színes képeket tettek a fülkékbe és körbemeszelték.  Jelenleg Simon András grafikus tusrajzai vannak a fülkékbe ragasztva, az egyes stációkhoz kapcsolódó imaszöveggel. Mivel nagyon elhagyatott helyen van,  drága, vagy értékes fafaragványokat, vagy domborműveket ide helyezni nem érdemes. Gazdája a Diósgyőri Katolikus egyházközség.                                                          

Szoktak itt keresztutat járni a miskolci minoriták és a diósgyőri szent Annások (Diósgyőri szent Anna templom hívei). Valószínűleg ez utóbbiak ragasztották fel a grafikákat a stációfülkékbe. A jelenlévők a sziklába vájt stációk előtt elmélkedve, imádkozva emlékeztek meg a szenvedéstörténetről. A sok helyen nagy szikladarabokkal nehezített kálvária az út végén lévő kis kápolnánál ér véget.                              
A kápolna berendezése nagyon egyszerű, keletkezésének történetéről nem nagyon tudnak.  Egy kereszt díszíti, valamit a hívek által odahozott szentképek és gyertyák.                                                   
A kisvasút megállójától, a posta mögött, a park sétányain, a Szinva folyásirányával szemben D felé indulunk. A gépkocsi-parkoló után átmegyünk a Színva hídján, és  rátérünk a zöld jelzés éles kanyarral kezdődő sétányára. (Ha az 5-ös autóbusszal érkezünk, a Szt.István barlangi megállótól visszagyalogolva ugyanehhez a hídhoz juthatunk.)


Az igencsak "megviselt képek" Simon András grafikusművész keresztút képeinek másolatai.

Nem akarnék senkit megbántani, ezért csak azt írom: elég különös egy kálvária ez. Fényképezni nem nagyon érdemes és nem is nagyon lehet. Mindenesetre, akik mégis segítettek nekem, azoknak köszönet. Tasi Zsolt próbálkozott képekkel - köszönöm a fáradozást:








"Babarci tekergő"-től  videót kaptam  - amit ezúton is nagyon köszönök.


A videó lejátszásához Google Chrome szükséges !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése