2016. március 21., hétfő

Szakcs kálvária

A szakcsi kálvária történetéről sajnos semmit nem sikerült megtudnom. A neten talált információ szerint  http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=8731
a kerítésfalban lévő keresztúti stációk, 1916-ban készültek. Próbáltam információt kérni a plébánostól, ám szerinte a kálvária nem való az internetre – és ezzel megtagadta a felvilágosítást a történetéről – amit meglehetősen furcsának találok. Az Önkormányzat jó szándékkel próbált segíteni, elküldte a Szakcs település történetéről  készült könyvet – azonban (érdekes módon) a kálváriáról ebben a könyvben sem találtam semmiféle adatot, holott 333 oldalon keresztül igencsak részletesen van taglalva a falu múltja….
Szakcs kálváriájának történetéről Dénes Ildikó talált egy másik infót: (itt: http://www.szakcs.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=160)

"Keresztút a templom körül: Simon Imre és neje Tobak Erzsébet adománya 1914-ben.
Hétfájdalmú Szűz Mária szobor a kis kápolnában." Az öntöttvas domborművek ezüstösre vannak színezve/lefestve.
Ezek alapján nem tudom eldönteni, melyik információ a helyes. ( 1914, vagy 1916.)

A fotókat Huber Csabáné készítette, köszönet érte !















A temetőben van egy kálvária szoborcsoport, mely már állt a XVIII. század végén. A három kereszt mellett itt János és Magdolna alakját látjuk. (A szobrokat egy részét későbbi időkben kicserélték) -  itt nincsenek stációk. Fotó, infó innen: 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése