2017. május 17., szerda

Heréd kálvária

Az adatokat és a fotókat Pethő Máriának köszönöm !


Heréd Heves megye nyugati határánál fekszik. Nevét az 1200-as évekből több oklevél említi, ez időben lakói a nemesi közösségben élő  palócok. Építészetében, népviseletében és népszokásaiban még napjainkban is meghatározó a palóc hagyomány.

Mocsáry Antal 1826-ban kiadott könyvében ezt írja: "Heréd Nógrád Vármegye' szélén, 's Pest Vármegye' kezdeténél fekvő magyar falu, melynek ezen szép térségen hasznos földje 's rétje van, és szőleje ön szükségére. Földes Ura nagyobb részint B. Podmanitzky Uraság, a' ki is itt egy alkalmatos gazdaságbeli épületet emeltetett. 1747-ben ez a' Lőrintzi anya-templomtól elválasztatott, 's most magának vagyon anya-temploma.”

Heréden hagyományosan Mindenszentek ünnepén tartották a község búcsúját, a templom titulusa után.. Mivel az időpont túl közel volt a Halottak napjához, s az ilyenkor szokásos vigalom zavarhatta a gyászolók kegyeleti érzéseit,  1996-ban változtattak az időponton. A búcsút a kápolna felszenteléséhez kapcsolták. A szent kereszt felmagasztalásának napja szeptember 14, így az egyházi ünnepségre az ezt követő vasárnap kerül sor. Neve: kápolnai búcsú.

A torony nélküli kápolna 1920-ban épült. Ugyanezen időben állították fel a három keresztet. A kis kertben  csak 7 stáció áll, mindkét oldalán egyszerű színezetlen kerámiából álló képekkel.Csiby Mihály képei alapján a kerámia domborműveket M.G. alkotta 1973-ban.
A stáció épületeit Fircsik István készítette és állította fel. Neki köszönhetjük a kálvária adatait is. Utoljára 7 éve volt felújítva. A stációsor építtetője Barotay Endre esperes  volt, aki ma Maglódon szolgál.
A kertben még egy német nyelvű második világháborús  emlékmű is található.




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése