2018. május 14., hétfő

Kács kálvária


A képeket és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisközség, a Bükk-hegység déli lábánál fekszik. A falu a törökdúlás után,  az 1500-as évek végén újratelepült és a reformáció idején is megmaradt katolikusnak. A középkori kolostor romjaiból 1724-ben építették újjá kis templomát, amelyet a Szentháromság tiszteletére szenteltek. Gyönyörű és értékes barokk hársfaoltára Bécsben készült.

A búcsújáróhely története: hagyományok szerint az történt, hogy egy nemes úr két leányával a községen keresztül kocsizott. Megállottak és felmentek a dombra, hogy a templomban imádkozzanak. A szentély külső oldalán egy nagy hársfa állt. Az egyik lány a fán három fehér bárányt pillantott meg. Látomásáról szólott édesapjának, de az nem látta. Húga azonban megerősítette testvérének állítását. E mennyei jelenés nyomán szentelték azután a templomot a Szentháromság tiszteletére.

Balzsay András, szalézi pap 1974-75-ben új képeket hozott a templom részére.  A régi, vászonra festett stációképek  kikerültek a szabadtéri kálváriára. Üveget helyeztek rájuk és bádogajtókkal fedték be.
Minden évben karbantartják a stációkat. Lemeszelik, megjavítgatják, körülötte levágják a füvet stb. (Markó Jánosné harangozó  mondta el az eseményeket, neki is köszönöm az információt.)


A község és a búcsújáró hely  történetéről itt is lehet még olvasni:
 














A kápolnában két katona látható, a sírőrzők, vagy Krisztuskatonák.





6 megjegyzés:

  1. Kíváncsi voltam, hol lehet a település?

    VálaszTörlés
  2. Bükkábrány felett található. P: M:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük az infót, a térképet mindig lehet nagyítani, kicsinyíteni, így aztán előbb utóbb minden település megtalálható lesz.

      Törlés
    2. A férjem Itt született gyerekkorát is itt élte .Már többször voltunk a kis faluban .nagyon szép hely térképen megtalálható Mindenkinek tudom ajánlani.

      Törlés
  3. Kár, hogy tőlem (Pécs) messze van, szívesen megnézném !

    VálaszTörlés