2018. május 1., kedd

Pécs Mindenszentek (Karmelita) templom kálváriája


Karmelita, másik nevén Mindenszentek templom, Pécs egyik híres, nagy múltú temploma.

A török megszállás idején (1543-1686) ez a középkori eredetű templom volt az egyetlen, amelyben keresztény istentiszteletet lehetett végezni.
1588. augusztusa végén e templom falai között folyt le a „Pécsi Disputa” néven ismert hitvita. Ebben Válaszúti György unitárius pap és Skaricza Máté ráckevei kálvinista prédikátor érvei csaptak össze a hit kérdéseiben. A nyilvános teológiai vita állítólag Skaricza győzelmével végződött. http://www.unitarius.hu/magyar/pecsidisputa.htm

A török kiűzése után egy ideig ez volt a püspöki templom, mert az ostrom alatt a székesegyház boltozata több helyen is beszakadt és használhatatlanná vált. Ebben az időben a város püspöke a templommal szemben egy kis házban lakott.

A fallal körülvett dombot a középkorban temetőnek használták. 1935-ben karmelita kolostor épült a templom északi oldalához.
Az egykori apácazárda ma a Hittudományi Főiskola kollégiuma, a templomban pedig ma is rendszeresen tartanak misét, hitéleti eseményeket.

A templom mellett, magas fallal körülvett kert található. Ebben, a hajdanvolt temető-részben, mely ma romantikus kert csak, állnak az egyszerű  stációk. Sajnos nem tudtam meg, hogy ezeket a műkő oszlopokat mikor építették, vagy  állították fel. Nagyon régiek nem lehetnek….Nem  teljes a stáció sor, az elején hiányzik stációoszlop, és eltűnt már többről  az egyszerű felirat is.  Az utolsó stációk után nem kereszt van, hanem egy keresztes sírkő-féleség. A bevezető út bal oldalán, az első stációk mellett áll egy egyszerű kőkereszt, nehéz eldönteni, hogy ez a kálvária része-e ?
Régi képek:













A stációsor elején, bal oldalon álló egyszerű kereszt

Sajnos ezek tönkrementek....




 
Van néhány ép stációoszlop is


A XIII és XIV-es stációk utáni "kereszt"
 

Itt egy érdekes cikk, részben a kálvária területéhez kapcsolódva:
https://www.pecsma.hu/top/emberi-csontokkal-van-tele-tettye/





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése