2018. június 6., szerda

Verőce kálvária


A török megszállás idején, a tizenöt éves háború egyik nagy ütközete játszódott le itt. Miksa főherceg csapatai 1597-ben Verőcén arattak diadalt Mohamed basa török hadai felett. A török hódoltság után a Felvidékről visszatért magyarok, idetelepített németek és szlovákok együttesen fogtak hozzá a település újjáépítéséhez

Egyelőre nem tudtam kideríteni az első kálvária építésének idejét és esetleges történetét...
A jelenlegi kálvárián a domb aljáról indulóan a főhomlokzat elé érkeznek a téglából épített, fülkés stációoszlopok. Négy stációoszlopon nyolc kép a lépcső mellett, 2 stációoszlop (4 képpel) a templom bal oldalán, a 7. stációoszlop az utolsó két képpel a templom háta mögött áll.
A fülkékben egykor volt bádoglemezre festett képek helyett szögvasból hajlított "plasztikák" láthatók.  A betonlépcsőbe karcolt évszám szerint a legutolsó átalakítás 1971-ben történt. 
A domb tetején a főhomlokzat előtt két barokk kőkereszt - lábazat hever a földön. A volutás nagyobb alapzata felett kovácsoltvas kőkereszt volt egykor. 
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=7580
Voluta

Az alábbi képeket Fotoport-nak köszönöm. Többi, a kálváriáról 2017-ben készült képe itt megtekinthető:https://goo.gl/photos/TEVLvRqYvtYz2gP1A



























Múltmentő képei, köszönet értük:  











Múltmentőtől szerzett egyéb információ: 
Kivételesen megemlítek itt most egy érdekes eseményt - mely meglehet valamikor más kálváriákon is ismert volt, én azonban  magyarországi gyakorlatáról csak itt, most hallottam először:
"Egyetlen népszokás ismert, amiről azt feltételezhetjük, hogy kimondottan német eredetű, ez pedig a sajbázás. A sajba botra fűzött lángoló, parázsló fakorong, amit június 24-én, Szent Iván éjén, minden nép tűzünnepe idején szoktak volt a hegyről legörgetni, és közben az általuk kiválasztott leány nevét kiabálták: „Sajba legyen X. Y.-nak!”
A sajbát az Apátkúti-patak jobb oldali dombjáról dobták le a patak felé, a lányok lenn a völgyben várták a tüzes korongokat, és a mialatt a patakban kioltották a korong tüzét, számolták, ki hányat kapott. Ami aztán néhány napig beszédtéma volt a faluban. Az 1950-es években még élt a szokás. 1999-ben a nemzetiségi önkormányzat a hagyományt felújította, de az időpontját Szent Iván éjéről áthelyezték a pünkösd előtti vasárnapra."

Dénes Ildikó képei, köszönöm.
A kálváriastációk sora a templom mellett folytatódik:




A hetedik stációoszlop képét innen hoztam: https://veroce.plebania.hu






1 megjegyzés:

  1. Váczi Közlöny, 1894 "A verőczei plébániatemplomhoz vezető 60 kőlépcsőzet mellett és a templom körül kőből épített díszes szentkeresztúti kápolnák felszentelése történt szeptember hó 23-án. A szertartást, Kämmerer Ferencz esperes-plebános vezetése mellett Budanovits Bazil szent Ferencz-rendű atya teljesítő Váczról. — A nagyszámú hivő nép mély meghatottsággal vett részt a keresztúti ájtatossággal összekötött felszentelési szertartáson, mit nagyban emelt az utóbbi által előadott szentbeszéd és az Oberbauer czég által előállított Jézus szenvedését élethűen ábrázoló képek szemlélete. — Jézus szenvedésének szemlélése legyen a verőczei híveknek mindenkori vigasza; és ezen kápolnáknak építésére hagyományozó özvegy Varga Évának örök nyugalom és boldogság szerzője."

    VálaszTörlés