2018. november 21., szerda

Győr-Ménfőcsanak kálvária


Az ismertetőt és a képeket Pethő Máriának köszönöm !

Ménfőcsanak Győr egyik városrésze. Régóta lakott település,kedvező földrajzi helyzete miatt már igen régen lehetővé tette az ember letelepedését. Gazdag kelta és római emlékekben.
A magyar történelem sokféle eseményét átvészelte. Csanakfalu 1216-ban, a tatárjárás előtt a győri püspökségé, később, az 1200-as évek vége felé egy ideig a pannonhalmi apátság szőlőbirtoka is volt. A török harcok vége felé, az utolsó török hadjáratban teljesen elpusztult. Az 1848–49-es szabadságharc utolsó dunántúli ütközete is itt zajlott, a győri csata részeként.
1934-ben három falu - Csanakfalu, Csanakhegy, Ménfő - egyesítésével nagyközség lett, majd 1971-ben Győrhöz csatolták.
Az egyházmegyének is kalandos története volt, hol ide, hol oda tartozott,
végül az 1989-es rendszerváltás után Csanak újra a pannonhalmi „területi apátság” része lett.

A csanaki temető mellett álló Szent Kereszt templom előtt található a Mária hét örömét ábrázoló stációsor.
Ezek a következők: az angyali üdvözlet, vizitáció (látogatás Erzsébetnél), Krisztus születése, a Háromkirályok imádása, találkozás Simeonnal, a 12 éves Jézus megtalálása, Mária megkoronázása.
       
Alkotójuk Hertay Mária grafikus és tűzzománc-művész.  
A stációképek 2003-ban készültek. Bartók Ferenc bencés szerzetes és pap nemcsak a létrehozásban, hanem az egész egyházközség megszervezésében is fontos szerepet vállalt. A stációk fából készültek. Bennük üveg alatt nagyon szép tűzzománc képek jelenítik meg Mária hét örömét.


(A stáció-fotók technikai "megjavítást" "Debinek köszönöm.)

"Fotoport"kedves segítőm is próbálkozott egy sorozat kép készítésével, köszönettel közreadom ezt is. Tény, hogy az üvegborítás szinte lehetetlenné teszi normális kép készítését....Sajnos....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése