2019. augusztus 15., csütörtök

Nagyfüged kálvária

A nyári hőségben nehezen megszerzett, üveg alatti és még jó időben se könnyen fényképezhető fotókért külön köszönet Pethő Máriának !
Az első okleveles forrás 1301-ben Fygug névalakban említi a települést, amely 1427-ben a jászkunok birtokába kerül. A török hódoltság kezdetén már Nagy- és Kis-Figed névvel találkozunk. Ekkorra azonban már mindkét település elhagyatottan áll.
De 1635-ben Nagy-Figed három portája már adót fizető telkesgazdák által lakott. A település 1672-ig újra benépesül, majd 1707-től 1712-ig ismét elnéptelenedik, eztán az új lakosság ismeretlen helyről költözik be.
Az önálló plébániát 1743-ban állítják fel. A falu Füged feliratú pecsétje 1780-ból való, rajta földből kinövő fügefa, mellette álló ekevas, illetve csoroszlya és iga, mindkét oldalon búzakalászfüzér.
(https://nagyfuged.hu/bemutatkozas/)
A település nevezetességei között tartják számon a műemlék jellegű barokk templomot és késő barokk temetőkápolnát. A kálvária stációoszlopai a templom udvarában állnak, 1941-ben épültek, közadakozásból különböző szervezetek és családok adományából.
Régebben domborművek voltak a fülkékben, ma olcsóbb fotómásolatok vannak a dupla üveg alatt.
 
Az alábbi 3 képet a következő helyről hoztam: 
http://miserend.hu/templom/1671  2 megjegyzés:

  1. Üveg alatt mindig nehéz fényképezni, de élőben biztos sokkal jobban látszanak...

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, alig látszanak, mert kopottak. S még emellett kettős üvegablak alatt vannak. HA nem sütött volna a nap, jobban sikerült volna.

    VálaszTörlés