2019. december 16., hétfő

Csávoly kálvária


2020 januárban Pethő Mária kereste fel a temetőt és próbált fotókat készíteni, de sajnos a stációoszlop  rácsos ablakait nem tudta kinyitni. Hogy mégis készült néhány kép, azt  egy segítőkész falubelinek köszönhetjük. A kápolna tetején lévő keresztekhez sem tudott felmenni, így az egyetlen kereszten lévő szoborról sem készült kép.

Ezúton köszönöm Pethő Mária fáradozását.

Ezek után kértük Csala Józsefné  polgármester asszony segítségét, hogy a kálvária bemutatását teljessé tehessük. Nagy örömünkre megérkeztek a fotók, melyeket ezúton külön is köszönünk !!

 Csávoly történetét 1198-ig lehet visszavezetni. A törökdúlás után a falu többször is elpusztult, majd újjáépült. Mai alakja 1734-ben alakult ki, az első templom 1740-ben épült. Az 1700-as években német telepesek érkeztek ide, 1800-ban épült az első temetői kápolna, 1874-ben pedig a „Vodica˝ néven ismert búcsújáróhelyi kápolna.

A kálváriát az 1930-as években, a település német származású lakosai építtették, egy család egy stáció költségét vállalta. A temető és ezzel együtt a kálváriák is később önkormányzati tulajdonba kerültek.

A  II. világháború után több német származású családot kitelepítettek Németországba. A helyükre csehszlovákiai otthonaikból elüldözött magyarokat költöztettek.


Az évtizedek során megrongálódott, elhanyagolt  kálváriát a kétezres években felújították. A 2016-os temető-rendezés során a kálvária stációkat is felújították, mindkét oldalon előnevelt juhar facsemetéket ültettek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése