2020. július 19., vasárnap

Győrasszonyfa kálvária

A fotókat Pető Máriának köszönöm !

A község területén talált legrégebbi régészeti leletek Kr. előtt 5000 évvel ezelőtti időből, az újkőkorszakból valók. Ezt követően a vaskorból és a rómaiak korából kerültek elő értékes leletek. Az államalapítást követően a községet villa Ahchyn néven említik. A 14. század első felében lesz a község neve Asszonyfa, illetve Asszonyfalva. 1516-ban Asszonyfalván Szent Jakab apostol tiszteletére emelt templom és plébánia volt és fíliaként Bakonypéterd is idetartozott. A 16. század végén a török pusztítás áldozatául esett a falu, melyet 1592-ben már üres pusztaként említenek a források. Hosszú időn keresztül hódolt helyként szerepel a település, melyet valószínű a 18. század elején szerveznek újjá.

A római katolikus templom 1793-ban épült galántai Sidó István földbirtokos segítségével, az elpusztult borbai templom romjainak a felhasználásával a helység tágas terének közepén.
Győrasszonyfán a temető mellett 2019-ben állami támogatással és majdnem 3 millió Ft saját erős befektetéssel felújították a kálváriát. 














(Az alábbi fotókat Szűcs Mihály a Győrasszonyfai Polgármesteri hivataltól kapta.)Köszönet érte.






A stációk üvegablakait Soós Csilla és csapata készítette.








6 megjegyzés:

  1. Szépek az üvegképek! S érdekes, egyedi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, modern - de én valahogy a hagyományos (kicsit régimódi?) megközelítést/ábrázolást jobban szeretem. De elismerem, ezek is szépek.

      Törlés
  2. A szobrokat Pusztai Csaba győri művész úr készítette.

    VálaszTörlés