2020. december 30., szerda

Szászvár kálvária

A fotókat és az ismertetőt Biki Endre Gábornak köszönöm !

Szászváron a mai kálvária elődje 1825-ben épült a település déli részén, a Kantár-hegyen, mely a temetőtől nyugatra eső magaslat neve. A néphagyomány szerint a törökök kiűzésekor a helybéliek innen lövöldöztek a menekülőkre. A község vezetősége ezen a helyen három keresztet emeltetett, melyeket az idők folyamán többször is felújítottak.
A hely idővel elhanyagolódott, a keresztek az ezredfordulóra ledőltek, romossá váltak. 2015-ben még úgy tervezték, hogy a kálváriaépítés 200. évfordulójára (2025-re) felújítják a három keresztet. Végül a megvalósítást korábbra hozták, de nem a régi helyén, hanem a temetőhöz vezető út mentén állítottak keresztutat, mely 14 db épített stációból áll. A fülkékben műgyanta domborműveket helyeztek el. Ide feszületeket nem állítottak, és a régi kálváriakeresztek felújítása is elmaradt.
A kálvária létrehozása adománygyűjtésből és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Megáldása 2018. szeptember 28-án volt, Vida Zsolt plébános és Dunai Zsolt polgármester jelenlétében. Sajnálatos módon a stáció fülkékben elhelyezett domborműveket a felszentelés után nem sokkal megrongálták, így egy kivételével, már minden fülkében csak a maradványai láthatók. A vandál rongálásnak köszönhetően a keresztút ezzel a rendeltetését betölteni nem tudja.

A kálvária megközelíthető Szászvár központjából (Május 1. tér) a Patak utca, majd a Temető utcán át. A főtértől indulva a keskeny kis utca egyik sarokházán nagyméretű zománctáblán a Kálvária utca szerepel, mely a régi nevét mutatja, utalva arra, hogy bizonyára régen is itt jártak fel az akkori kálváriához. Az utcanév-változások után hivatalosan már nem szerepel ez a név. 













http://muemlekem.hu/kereszt/show/12223

Szászvár, kálváriadomb 1825.

Az erdős területen három, szinte teljesen megsemmisült, szép régi kereszt. Kettőnek még áll a talapzata, de a keresztjük már eltűnt, egy talapzat kidőlve fekszik, és az egyik kereszt összetörve, darabokban még megvan.





 


A keresztekről 1930-as évek közepén készült fotó:






Egy régi térképen a keresztek helye pontosabban látszik:




2 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog 2021-et kívánok, jó egészséggel, hogy legyen erőd és kitartások ezt a szép munkát folytatni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katikám, Nektek is hasonlókat kívánok, szeretettel !

      Törlés