2021. február 3., szerda

Miskolc Jezsuita Gimnázium kálvária

A gimnázium névadója Fényi Gyula tudós jezsuita szerzetes. A Kalocsai Jezsuita Gimnázium obszervatóriumának csillagászáról és tanáráról sokan tudnak, akik a csillagokat ismerik. Nevét a Holdon egy kráter őrzi... "Alig akadt a világon olyan csillagászati kézikönyv, mely ne hivatkozott volna Fényi Gyulára. Rajzai még az angol középiskolai tankönyvekbe is belekerültek... "

Az iskola névadójáról, korát messze megelőző tudományos munkásságáról, és világhírű kutatásairól bővebben IDE KATTINTVA olvashatunk Mentusz Károly1995-ben íródott cikkében. Itt pedig Hannák Judit áttekintő tanulmányát olvashatjuk a napkitörésekről, melynek Fényi Gyula korát megelőző, világhírű megfigyelője volt. A hold magyarokról elnevezett krátereiről, köztük a Fényi kráterről ITT szerezhetünk még több információt.

(http://gimnazium.jezsu.hu/index.php/iskolankrol/informaciok/iskolank-tortenete )

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium keresztútját P. Forrai Tamás SJ, az iskola igazgatója rendelte meg 2009-ben. A grafikai tervezés egy év alatt valósult meg. A gimnázium gyerekeiből álló „Laokon csoport” nevű művészeti társaság készítette el a stációkat. Egyetlen éjszaka alatt történt a festés, nagyböjti időben 2010-ben.

A Keresztút kisebb méretben elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is, a fogvatartottak közreműködésével. Tervezte: Pap Csaba Anyaga: festett betonit.

Az alábbi képeket Dr. Bukovszki Edit Nevelési igazgatóhelyettes, angol-történelem szakos kutatótanárnak köszönöm.

Az alábbi képeket az iskola fb.oldaláról hoztam  https://www.facebook.com/jezsu/photos/?tab=albums

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése