2021. február 4., csütörtök

Békés kálvária

A fotókat Molnár Lajosnak, az anyag összeállításában a közreműködést Pethő Máriának  köszönöm.

Békés város vallási összetétele alapján igencsak „tarka” település”. Többféle egyház is képviselteti itt magát, amit vélhetőleg a város sokféle kalandot megélt történelme igazol. A tatárjárás után a település elnéptelenedett, aztán később a törököktől szenvedett, majd a császári hadak értek el ide.
1698-ban Lindner kamarai tiszttartó helyszíni szemléje 10 lakóról számol be. Rákóczi 1703. november 28-án a lakosságot a könnyebb védhetőség érdekében Karcagra költözteti, egészen 1707-ig, majd innen Sarkadra telepíti őket. Otthonaikba csak 1711-ben a szatmári békét követően költözhettek vissza, innentől számítjuk a mai város alapítását. Később, a helyi lakosság visszatelepedése és más nemzetiségűek betelepítése, bevándorlása után indult meg az élet.
Talán éppen ez a „hányatott sors” az oka annak is, hogy többféle vallás hívei élnek ma is itt.
A katolikusok számát nem tudom, de a régi temetőben lévő kálvária, szemmel láthatóan senkinek sem fontos már. Állapota elkeserítő. Mindenesetre én dokumentálom, hogy 2021 év elején miképp nézett ki – reménykedve, hogy egyszer talán sort kerülhet rendbehozatalára.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése