2021. március 23., kedd

Kisszékely megsemmisült kálvária

Köszönöm Pethő Máriának ezt az anyagot. Ő találta meg Kisszékely kálváriájának emlékét/történetét, itt: http://kke-kisszekely.hu/?p=3206

Az ismertető szövegét, képanyagát innen hoztam.

A  Kálvária domb valójában a Szarka-hegy északi vége, amelyet a Szarka-hegy gerincétől egy mesterséges bevágás választ el. Ez a bevágás nem más, mint a korabeli (valószínűleg őskori) földvár dél felől kialakított sáncárka. A Szarka-hegy dél felé húzódik tovább, lejtői egykor a falu jelentős szőlőtermő területei voltak – az elhagyott gyümölcsfák egy része még ma is fellelhető a Kálvária-domb mellett.A Kálvária-domb északi végében a mai temető, keleti részében az Ótemető található. Amikor a XIX. században az Ótemető területét használatba vették, a jelenlegi temető volt a régebbi, majd a XX. században ismét ide temetkeztek. A domboldalban feljebb helyezkedik el a papi sírkert, amelynek szélén egykor a keresztút haladt a domb csúcsa felé. A kálvária ma már nincs meg, de ösvényét 2011-ben, keresztjeit 2012-ben az egyesület helyreállította.A Kálvária-domb keleti oldalában, részben a ma szántóként használt területen volt a középkori Kisszékely. Az Árpád-korban itt hozták létre a települést, amelyről ma már csak a régészeti leletanyag tanúskodik.

A középkori falu mellett, a Kálvária-domb északi lejtőjén építették fel nyolc évszázaddal ezelőtt a középkori templomot, amely egészen a XIX. századig fennállt. Miután 1823-ban a jelenlegi templom elkészült, a régi templomot elbontották, majd szinte nyoma veszett. A 2019. és 2020. évi ásatások során azonban sikerült teljes kiterjedésében feltárni, így ma már pontosan ismerjük elhelyezkedését és alaprajzát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése