2021. április 12., hétfő

Százhalombatta kálvária

A kálvária felfedezését, a fotók készítését Pethő Máriának köszönöm ! Az információkat, segítséget  Tóth Ernőnek, a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) helyi szervezetének elnökének köszönjük.

  2006-ban állítottak egy keresztet a százhalombattai földvár területén, azóta minden nagypénteken ott került sor a keresztút járásra. A cserkészek készítettek ideiglenes, karókból kialakított, mécsesekkel és képekkel ellátott stációkat. Amelyeknél napközben a kiscserkészek, este tíztől pedig az egyházközség tagjai járták és imádkozták végig a kálváriát.
Az elmúlt években többször felmerült, hogy építsenek egy állandó keresztutat.
2021 februárjában kezdték Bukovinszki Miklós és Mikulásik Gábor tervei alapján a stációk készítését. Akácfa oszlopokat kérgeztek, csiszoltak, formáztak. Mindegyik oszlop csúcsára egy-egy öntöttvas keresztet illesztettek. Az oszlopokon Simon András grafikái ábrázolják a Jézus Krisztus kálváriájának állomásait. Egy-egy stáció örökbefogadását is meghirdették. Az örökbefogadó családok fizették a megvalósítás költségeit, illetve a jövőben gondot viselnek majd a stációkra, a környezetre. A keresztút a tizennegyedik stáció után végül a Magyar Szabadságért Keresztnél fejeződik be.










Az alábbi képeket innen hoztam: 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése