2013. február 28., csütörtök

Budaörs kálváriaA budaörsi kálvária  üveges stációképeit Győri Diának sikerült úgy lefényképezni nappal, hogy az eddig fent lévőknél jobban láthatók. Tudom, nagyon nehéz az üveglap mögötti képekről jó fotót csinálni -  de úgy gondolom a mostaniak jobbak azoknál, melyek eddig itt láthatók voltak.
"A községtől északnyugatra, kopár dombra telepítették, ahová csigavonalban vezet fel az út. Aljánál romos, későbarokk kápolna van, Ezt 1817-ban Kreisz Jakab építtette. A stációk 1852.-ből valók. A hegy tetején, közös alapfalon Szűz Mária és Szent János későbarokk kőszobrai között rokokó kartussal díszített talapzatba utólagosan fakeresztet helyeztek Jézus öntött fém szobrával." (Szilágyi István:Kálváriák)

"A Kálvária-domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén. Az első 1766-ból fennmaradt, Budaörsöt is ábrázoló térképen a falu határa itt húzódott. A 174 méter magas dombon 1821-ben kezdte el a római katolikus egyházközség a keresztút megépítését, melynek teljes befejezése 1851-ben történt meg. Kezdetben  mindössze nyolc stációból állt a keresztút, a Kálvária domb tetejére pedig állítottak egy fakeresztet Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna szobraival. 1945-től a második világháború  és a németek elűzése után a kápolna köveit széthordták és csupán a fakereszt menekült meg, amely darabjai most a 2002-ben újjáépített Kálvária kápolnában láthatóak.
A Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát megörökítő stációk fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve. Korábban minden év Nagypéntekén – Húsvét ünnepe előtt két nappal, Jézus kereszthalálára emlékezve – a templomból körmenet indult a Kálváriához, és innen járták végig a hívők a Keresztutat.

2000-ben széles városi összefogás eredményeként újra felszentelték a stációkat és a domb tetején álló keresztet. A stációk fülkéiben a keresztút egyes állomásait Molnár Göb Zoltán budaörsi művész ólomüvegképei díszítik, amelyek este kivilágítva is csodálatosan mutatnak. A helyreállítást követően ismét itt zajlik a nagypénteki keresztúti ájtatosság, valamint Húsvéthétfőn innen indul az úgynevezett Öröm útja is.

2011-ben felállították a Kőrösi Antal szobrászművész által újra-alkotott két szobrot, Szűz Máriát és Szent János apostolt.
 
A Kálvária-domb aljában áll a 2002-ban újjáépített Kálvária kápolna."
http://budaors.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvaria-5.html


A légifotó készítője:László János

 

Ezeket a képeket (5 db)egy nevét nyilvánosságra hozni nem akaró személytől  kaptam - köszönöm. 
 

Az alábbi képeket innen hoztam:  

  

Az alábbiak Győri Dia képei - köszönöm  !


A véletlen úgy hozta, hogy egy másik kedves segítőmtől "bolyak"-tól is kaptam budaörsi képeket, méghozzá éjszakai felvételek, a kivilágított stációkról. Úgy gondoltam, ezeket a képeket is megmutatom, bár sajnos nem teljes a "sorozat" (A hiányzóképeket nappali felvételekkel pótoltam.) Íme:A budaörsi kálvária különleges abból a szempontból, hogy a már fent-lévőkön kívül még egy teljes sorozatit kaptam Dénes Ildikótól. Az alábbiakat az általa küldött sorozatból válogattam, ezúton is köszönve:A képen együtt látszik az I és XIV. stáció

Néhol csak keskeny ösvény van a stációk mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése