2018. február 27., kedd

Sióagárd kálvária


Az alábbi ismereteket Pető Máriának köszönhetjük:

Sióagárd: A szomszédok által gyakran használt szentagárdiak kifejezés a település erős vallásosságát jelzi, valamint az is, hogy a 8 úti kereszt mellett, 4  darab, a telkek kerítésébe épített kis kápolna is található a faluban. Ehhez képest szokatlan, hogy a Rákóczi utca folytatásában a Sárvízen túl /Nádor csatorna/ lévő kálvária ma teljesen elhanyagolt állapotban van.

A kálvária a települési tájegységi értéktárban nem szerepel. Nem tartozik a műemlékek közé.Sióagárd építészeti értékei c. kiadványban  csak fotók vannak róla 5. oldalon. 

2017-ben a testületi ülésen előterjesztették az  ÖRÖKSÉGVÉDELEM témában:  „Új elem a helyi védelemre javasolt építmények között a bozótból kibontott kálvária a Nádor csatornán túli területen.”

Szabadi Mihály /Sióagárdról falutörténeti könyvet írt/ szerint  kb.1 50 éves lehet a kálvária. Előtte szép kapu volt és orgonakerítés. A domborműves stációk gyönyörű hársfák alatt sorakoztak. Ő még gyerekkorában ministrált itt nagypéntekeken. Amikor betiltották a vallásgyakorlást, háttérbe szorult ez a szokás. A kálvária területét privatizálták.  Elejére szerelőüzem,végére út épült.  E  Sárvízen túli terület mellett  régebben voltak szőlők, kis házak, de ezeket is legyalulták. Nincs gazdája a kálváriának.



Az alábbi fotókat "Elbi"-nek köszönöm!









Az alábbi  3 kálváriaképet innen hoztam






A régi kép:






2 megjegyzés:

  1. Kár érte, ilyenkor mindig fáj a szívem. Valahol Nógrádban láttunk hasonló romos állapotút, ami jelezte a valahai szépséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Senkinek nem fontos már - és aki senkinek nem fontos, az megérett a meghalásra - akármilyen szomorúan hangzik is....

      Törlés