2019. április 9., kedd

Dejtár kálvária

Az ismertető összeállítását és a képeket Pethő Máriának köszönöm !



Templomunkat 1810 szeptember 8-án, Szűz Mária születése napján szentelték fel. Ez a nap falunk búcsúja, Kis Boldogasszony, Kisasszony napja.  A templom alapjához szükséges köveket a drégelyi vár romjai szolgáltatták. A tető fedéséhez fazsindelyt alkalmaztak, amely ma már cseréptető. Egyhajós középtornyos jellegét tekintve, késő barokk épület. Belépve, megcsodálhatjuk a faragott domborműves XVIII. századi rokokó szószéket. A gyönyörű fehér márvány főoltárt, amelyet 1930-ban egy budapesti kőfaragó készített, két fehér márványszobor ékesíti, az egyik Szent Rozáliát, a másik Szent Sándor püspököt ábrázolja. 
Templomunkat több freskó is ékesíti. A főoltár mögötti falon Szűz Mária születését ábrázoló olajfestmény látható, amelyet Marton Lajos készített 1960-ban. Másik ilyen különlegesség az Utolsó vacsorát ábrázoló falfestmény, amelyet Csetényi Antal készített 1970-ben. A déli fal előtt helyezkedik el a Jézus szíve oltár. 

Figyelemre méltó a keresztút 14 állomását szimbolizáló dombormű sorozat, a szenteket ábrázoló üvegablakok, a fájdalmas oltár, a keresztelő kút, a gyóntatószék, valamint Szent István faragott szobra. A templomkertben végigjárhatók a keresztút stációkápolnái.

Pető Mária információi:

Sajnos, a stációk építésével kapcsolatban semmilyen adatot nem lehet találni. A keresztek építéséből arra lehet következtetni, hogy az 1920-as, 30-as években készülhettek. A stációsor körbeveszi a templomot a templomkertben. A domborművek azonosak a drégelypalánki stációk képeivel. A templom bejáratánál, és hátul a kertben is található egy-egy kereszt. Az egyik felirata szerint az I. világháborúban elhunytak emlékére lett állítva.

A stációfülkék téglából és műkőből épültek, tetejükön kőkereszt. A színes, puritán, de ugyanakkor hatásos domborművek üveg alatt helyezkednek el. A fülke alsó egy harmadában olvashatjuk az állomás, és a támogatók nevét.  Már ahol, mert sajnos, sok helyen hiányoznak.  Eléggé lepusztult állapotban vannak, néhol a kereszt is hiányzik. Golgota és szent sír nem található.

Templomkép: http://miserend.hu/templom/905

 





 



 

2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy a stációk nincsenek jobb állapotban, mert a domborművek nagyon szép kidolgozásúak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak azért is jó lenne, ha fel tudnák újítani, mert hát ott van a templom mellet és nem valami faluszéli kálvária-hegyen. Mindenki naponta láthatja....

      Törlés