2019. április 28., vasárnap

Tápé Öregtemetői kálvária H


Stációképek hiányoznak (tulajdonképpen minden hiányzik)

A képanyagot és az információkat Pethő Máriának köszönöm !              

Az Öregtemetőben  /Rév utca/  már 1965 óta nem temetkeznek.
Az 1879-es nagy árvíz emlékére a tápéi lakosok először  a karmelita kápolnát építették fel 1880-ban, ahol régebben minden kedden tartottak misét.  Karmelhegyi Boldogasszony kápolna építését egy helyi lakos Miklós Jakó István (1838-1895) kezdeményezte. A fent maradt legenda szerint ez a „szentembör” saját kezével húzta fel az épületet. Állítólag Ferenc József arany gyertyatartókat ajándékozott a kápolnának.                                                                        
A kápolna mellett laktak a falu szegényei a „koldus színiben”.

Ifj.  Lele József részletesen foglalkozott a tápéi temetőkel, a megépült kápolnával is.  Szerette volna műemlékké nyilvánítani, ami nem sikerült.  Ma alaposan fel van dúcolva, igen rossz állapotban van.

http://szegedi.ertekek.hu/sites/default/files/0000/45/tapeiertekpdf.pdf



A kálváriát    1882-ban, a stációkat az 1910-20-as években állíthatták. A stációk téglából épültek - talán ezért is hordták el építkezéshez. 
Tetejükön kovácsoltvas kereszt  állt. A fülkékben színes Zsolnay kerámiákat helyeztek el. Az 1960-as években leszedték, gondolván, úgy se kell már.  Sajnos, egy vagy két darab hiányzik. A többi 12 egy raktárban, összecsomagolva várja jobb sorsra fordulását. Kár, és bizonyos szinten érthetetlen is, hogy nem tudjuk a helyet, ahol elrejtették és ezért nem tudjuk megmutatni az érdeklődőknek... http://www.muemlekem.hu/muemlek/show/-9279  oldalon olvasható: Mint a képeken is látszik csak a középső kereszt maradt meg, a mellette lévő két talapzatról eltűntek a szobrok.

1967-ben felújították a kápolnát, de a vályog falak ma már újra rogyadoznak. A kápolna raktárként is funkcionált, a helybeliek zarándokútjaikról hozott emlékeiket helyezték el benne. A mellette álló két szoba, konyhát a temetőcsősz és sírásó családja lakta, legszélen a koldusház egészen az ötvenes évekig fogadta a legszegényebbeket.     A kegyhelyet többször kifosztották.
Az információkat köszönjük Miklós Szilveszterné, Irénkének.








További érdekességek olvashatók még itt:



A MÓRA FERENC MÚZEUM ÉVKÖNYVE  TÖRTÉNETI TANULMÁNYOK SZEGED, 2000 STUDIA HISTORICA 3.                                                  
Ifj. Lele  József:   Tápé temetői 333.old. 

 SIC TRANSIT GLORIA MUNDI






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése