2019. május 2., csütörtök

Napkor kálvária


Az ismertető és a képek összeállítását, a kálvária „felfedezését” Pethő Máriának köszönöm !



Napkor nevének eredete ismeretlen, a település az egyik legrégebbi Szabolcsban. A 13. század elején már biztosan létezett, 1271-től a Balog-Semjén nemzetség birtoka. Leszármazottaik, a Kállay család tagjai 1848-ig birtokolták a falut. A 16. századtól fontos birtokközpontjuk volt Napkor, legalább két udvarházuk állt itt. Az egyik régi helyén a 19. században új kúriát építettek. Ebben lakott Kállay Erzsébet férje, Jósika Miklós író. Ma általános iskola működik az épületben.

A római katolikus templomot a Balog-Semjén nemzetség alapította a tatárjárás után, 1271 előtt, Szent István király tiszteletére. A 16. századtól protestánsok használták, 1744-től ismét a katolikusoké. 1761-ben újjáépítették, tornyát 1779-ben kezdték építeni. Mai formája 1948-ban alakult ki… A szentély boltozata 18. századi, régi oltárképén Szent István ország-felajánlását festették meg.

A stációk /15 állomással/ a templom kerítésének belső falában találhatók. Az egyszerű, téglalap alapú stációfülkéket gyakran lemeszelik. Belül aranyozott domborművek teszik szebbé. A kereszt szintén a kertben lett felállítva. A szentsírt Húsvétkor a templomban díszítik fel. 
                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   


























2 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy szinte a világvégén van, s mégis milyen intenzív a vallási életük, szép a templom és a keresztút is. P. Mária

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, én még csak a nevét sem halottam ennek a településnek...Most elolvastam a történetét...nos, van múltja ennek a kis településnek !
    http://www.szabarchiv.hu/drupal/sites/default/files/301-322.pdf

    VálaszTörlés