2019. május 20., hétfő

Karácsond kálvária


A fotókat és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm !
 
A településen ősidők óta van emberi élet, az első hiteles oklevél 1323-ból említi Karachund néven. Az Aba nemzetség szállásbirtoka volt, majd leszármazottaik, a Csobánkák birtokolták, 1325-ben a Kompolti családnak adományozták, majd királyi birtokrész lett.
A törökdúlás után 1549-ben 19 lakott és 3 néptelen ház állt itt, 1770-es évek körül is még csak kisszámú magyar lakta a települést.
1871-től a falu nagyközségi rangra emelkedett; a XX. század első felében is nagyközségként szerepel a gyöngyösi járás területén. 1950-től önálló tanáccsal bíró község, majd 1984-től Gyöngyös városkörnyéki községe.

A temető a Szabadság út 28. szám alatt, a falu külterületén található,  mely területet Orczy János ajándékozta a falunak.
A  temetőben két oldalt, egymáshoz elég közel helyezkednek el a stációoszlopok (15 db) téglából rakott, riolit terméskő lábazatúak. A fülkék sárgák, csúcsívesek, tetejükön érdekes  formájú kereszt van.

Kálvária képei a keresztút jeleneteit ábrázoló műkő domborművek. A stációoszlop teteje bádogozott timpanon, csúcsán kis kereszttel.
A bejárattal szemben, a stáció sor végén, a XV. fülkében, a sírban fekvő Jézus fehér szobra látható. Ez a stáció nagyobb méretű, kápolnaszerű.
Sajnos, a domborművek alkotóját nem ismerjük.

A Kálváriát 1938-39-ben építették. Megrendelője a karácsondi Fehér (Hevesi) József, aki végrendeletében meghagyta, hogy a vagyona nagyobb részéből épüljön a temetőben kálvária.
Stációk szépen fel vannak újítva, kovácsoltvas ablakkal védve.
Keresztek és temetőkápolna nincsenek. 
Egy szép, régi kereszt található a stációsor szomszédságában, régi sírhelyek között, melynek évszáma 1893.
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése