2019. május 19., vasárnap

Mohács Fogadalmi templom kálváriája


A belvárosban álló  Fogadalmi templom (másik nevén Csatatéri Emléktemplom )   építése páratlan nemzeti összefogással valósult meg. A kezdeményezők célja egy, a mohácsi csata hőseinek méltó emléket állító nemzeti emlékhely létesítése volt.
Az épület alapjaiban háromezer magyar község, ötvenkét város és huszonöt megyeháza udvarából felvett egy-egy kg-os emlékföld-csomagokat helyeztek el, jelezve ezzel nemzetünk összefogását. A bizánci stílusú katolikus templom építése 1929-ben kezdődött.




Árkay Aladár (1868-1932) és Bertalan (1901-1975) mérnöki tehetségét dicséri az ország első betonhéjazatú építménye. Az íves oldalfalakat Árkayné Sztehlo Lili (1897-1959) művészi munkái, a középkori székesegyházakra emlékeztető  impozáns üvegablakai díszítik. Ezek Johann Hugó (1890-1951) pécsi üvegfestő kivitelezésében készültek.

A kupola nonfiguratív ábrákkal teli ablakai Michael Gaussling német üvegművész alkotásai. (1984)

A főoltár mögött a szentélyt díszítő üvegablakok hét újszövetségi jelenetet illusztrálnak (Angyali üdvözlet, Mária látogatása Erzsébetnél, Jézus születése, Menekülés Egyiptomba, Jézus a kereszten, Jézus levétele a keresztről, A Szentlélek eljövetele) és kettő pedig  Mária mennybevitelét és megkoronázást.

 


 
 A templom előterében a baloldalon emléktábla tájékoztat az alapkő letételről,  és az 1986-ig történt külső és belső művészi kialakítás legfontosabb eseményeiről.

A padlózat mozaiklapjainak színe a véres csatateret jelképezi. A padok között elnyúló fekete kereszt a másfél évszázados harcok, szenvedések szimbóluma, a körülötte elhelyezett 15 fehér kereszttel együtt. Itt a fehér annak a hitnek és reménységnek a kifejezője, amely folyamatosan megvolt: a nemzet megszabadul és tovább él.
https://pecsiegyhazmegye.hu/hirarchivum/1963
A templomot 1940. augusztus 29-én szentelte fel Virág III. Ferenc (1926-1958) pécsi püspök.
A kupola 30 méter magas és 20 méter a szélessége, az 1227 négyzetméter alapterületű templomban 3600 ember fér el egyszerre.
A templom védőszentje a Magyarok Nagyasszonya.

További részletek és ismertető itt:

(Az üvegablakok fényképezése nem volt könnyű feladat – olyanok lettek, amilyenek, többre nem telt tőlem…)






A kálvária stációk jelenetei a földszinti üvegablakokon vannak megörökítve: 







Mellékoltárok:







Freskók:




Az orgona a kóruson:


Csak érdekességként megmutatok egy 1928-as tervrajzot a templomról:







2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a templom belseje és a stációk az üvegablakokon. Ez egy különleges megoldás! Húsvétkor jártunk itt, de sajnos csak egy rövid városnézésre volt már időnk, így a templomban sem voltunk bent....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A stációs ablakok még csak hagyján - de a többi - melyek ugyancsak szépek - irdatlan magasságban vannak, ezáltal élvezhetetlenek. Na de... ez van...
      Sajnos nem is éri mindet fény - ez látszik a fotókon is....

      Törlés