2019. május 12., vasárnap

Markaz kálvária



Pethő Máriának köszönöm a kálvária felfedezését, és a képeket…Minden elismerésem, hogy megmászta ezt a hegyet !



Markaz a Mátra hegység lábánál, Gyöngyöstől 14 km-re, a Verpeléten át Egerig vezető 2416-os út mentén található.
A falu nevével először az 1332-37-ben kelt pápai tizedjegyzékben már találkozunk, nevének eredete nem tisztázódott.

Több földesura is volt, majd a török hódoltság után a falu elnéptelenedett, és közel két évszázadig lakatlan volt. Újraépítése 1742-ben kezdődött.

A jelenlegi római katolikus temploma 1910-ben épült a hirtelen összeomlott régi templom helyén. Oltárképén Szent László vizet fakaszt. Vidéki mester munkája a 18.szd. második feléből. A bejárat feletti kórust nemrégiben újították fel, a festés markazi mester (Kovács György) munkáját dicséri. Itt látható az orgona is, a plébánia 1839-ből való.
A községtől északnyugatra fekvő 631 m magas Hegyes-hegy déli nyúlványán, a Várbércen (460 m) találjuk a markazi vár romjait.
A köves Tatár-mezőből (korábban lőtér) három oldalról meredeken emelkedik ki a Várbérc, amely csak északról kapcsolódik közvetlenül a Hegyes-hegyhez. A várat a hagyomány szerint a tatárjárás  idején építették. Valószínűbb azonban, hogy a tatárjárás után meginduló nagy várépítkezés során a 14.szd. első felében, vagy még valamivel később épült.


A kálvária a falu feletti kereszttől indul,  a markazi várig tart.  Hogy különösebbképp nincs jelölve, azon nem nagyon csodálkozom.
Itt van a tájékozódáshoz egy kis segítség…talán…:


A google térkép sajnos nem alkalmas a helyszín pontos megmutatására, ezért csak a Kálvária utca végét jelöltem, mint kiinduló pontot…. Komoly túra a terep bejárása.
De hogy ezen a gyötrelmes úton mégis volt valaki, aki felállításuk után nem sokkal, már 2018 nyarán nagy élvezettel darabokra törte a stáció-képeket – az egyenesen érthetetlen és elképesztő….

Szegény kálváriát megpróbáltam legalább virtuálisan „helyreállítani”, míg – remélhetőleg – a képek pótlása elkészül…


















A valóságban az alábbi törött képek  sajnos nincsenek a helyükön úgy, ahogy én "virtuálisan" megoldottam....





A vár-romok








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése