2020. március 16., hétfő

Egercsehi kálvária

A fotókat és az ismertetőt Helgert Zoltánnénak köszönöm.


Egercsehit 1285-ben említi először egy oklevél terra Cheh alakban, a Baksa nemzetség birtokában, és ezen a néven maradt egészen 1903-ig. Ekkor vette fel földrajzi helyzetére utaló Eger nevet. A törökdúlás után csak 1564-ben kezdett újra benépesülni.
1791. augusztus 23-án villámcsapás miatt az egész község leégett. 1820 után főleg a Beniczky családnak voltak itt birtokai. Nevükhöz fűződik a bányaüzem megnyitása, amely Heves megye egyetlen mélyművelésű és egyben legnagyobb szénbányája lett, melyet 1990-ben bezártak.

Két temploma van, a Szent István király templom (1734) és a Rózsafüzér királynéja (1769) templom.

A kálvária története:
A Rózsafüzér királynéja templom közelében először a kereszt lett megépítve 1924-ben az akkori jegyző Szabó János közreműködésével. Egercsehi közössége fogott össze és készíttette el a keresztet.
A keresztút a II. világháború után körülbelül 1946-ban lett megépítve, egy háborúból hazatért helyi katona indíttatására az akkori plébános segítségével.

Beszélték még a faluban, hogy a stációk egyes képein azért hiányoznak a fejek, mert a faluban lakó két gyermek verte le azoknak a fejét akik bántották Jézust.















/>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése