2020. március 1., vasárnap

Nőtincs kálvária


A képeket és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm.
A nőtincsi kálváriának nincs nagy múltja, kb. hat éve hozták létre a Lókos patak feletti dombon. Az ácsolt fakereszteken műanyaggal bevont festett képek vannak, melyeket igencsak megviselt már az időjárás. Információnk szerint idén készülnek a képek felújítására.
A stációsor végén van a Nagy Amália által 1883-ban állíttatott kereszt, melyet 1904-ben felújítottak.
Valószínűleg a  másik három keresztet  is  ezidőben (1883)  állították. Krisztus  keresztje és alakja felújított, (talán  szintén 1904-es),  de   talapzata  még a  régi. A  két  lator öntött   fémteste  több  helyen szétvált. 
Itt  volt a  Scitovszky család sírboltja,  melyből  mára  csak  két  betonrúd  maradt   meg.
A település története itt olvasható: https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C5%91tincsNőtincs temploma 1415-ben épült. 1720-ban és azóta már többször is átalakították. 1734-ben Szent Márton tiszteletére szentelték, tornya eredetileg nem volt, két harangja fa-haranglábon a házak között a falu közepén állt.
Még a XVIII. század folyamán homlokzata elé tornyot  építettek. 1725-ben mennyezete 66 táblaképből áll, de ez ma már átépítés folytán eltűnt.
A templomot 1960-ban, majd 1966-tól 1982-ig teljesen felújították.

A plébánia épülete a XVIII. század végén épült, melyet 1968-ban és 1979-ben renováltak. Historia Domusa a háború alatt megsemmisült, a mostani 1965-ben kezdődik. A plébániának XVIII. századi eredetű, értékes könyvtára van.
Képek:


2 megjegyzés:

  1. Egyszerű stációk, de új korukban biztos szépek voltak. Mára sajnos valóban kicsit megviseltek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat éves fa keresztek. Talán ha rendesen lekezelték volna, jobban néznének ki.De talán idén tényleg rendbe-hozzák kicsit.

      Törlés