2020. július 6., hétfő

Csobánka Margitligeti kastélypark kálváriája


A fényképeket Temesiné Németh Évának köszönöm !
A hiányzó képet Hauser Pétertől kaptam, neki is köszönöm a segítséget ! 

A Dera-patak partján elterülő Margit-liget a századforduló környékén új korszakot nyitott Csobánka fejlődésében. A patakvölgy legszebb szakaszán Martin Sándor orvos 1897-98-ban épített szanatóriumot, s a környéket elhunyt feleségéről nevezte el Margit-ligetnek. 1909-ben Wettenstein József, a tüdővész elleni szérum feltalálója vette meg és tüdőszanatóriummá alakította. 1917-től hadiárvaházként működött, melyben a szolgálatot a katolikus egyház missziós nővérei látták el.
Jelenleg a Missziós Nővérek tulajdona, akik nem tudván mit kezdeni az államtól visszakapott ingatlannal 2007 tájékán 100 évre „átengedték” Böjte Csabának, jobban mondva a Dévai Szent Ferenc alapítványnak és most zarándokházként és egyházi szálláshelyként funkcionál.
Hatalmas 3,5 hektáros parkjában van egy kálvária, fa keretben kerámiából készített stációkkal. A park szabadon, bármikor látogatható.

Kép: https://mapio.net/pic/p-64018254/



















2 megjegyzés:

  1. Szép lehet ez a kálvária. Még nem is jártunk itt, pedig Csobánkán sokszor kirándultunk már. Egyszer talán sikerül majd megnéznünk....

    VálaszTörlés
  2. Igen, valószínű érdemes lenne ellátogatnotok, nincs messze és állítólag szép a környezete is.

    VálaszTörlés