2021. január 28., csütörtök

Dunabogdány öreg kálvária

Malek Gabriella és túratársai „fedezték fel”,

Liebhardt András és Lancendorfer István segítettek, hogy némi ismertetőt összeszedjek ehhez a nagyon régi és csak „félig-meddig üzemelő” kálváriához.

Nem tudjuk pontosan keletkezésének idejét, jelenleg épen csak a szent sír, egy (nem a megéptés-korabeli) kereszt és egy különös térdeplő angyal szobor emlékeztet arra, hogy ott valamikor kálvária volt. Hogy miért „galia kálváriának” hívják ezt a helyet,  nem tudtam kideríteni. (Még az is lehet, hogy nem jól értettem, akkor elnézést kérek és javítson ki, aki jobban tudja a helyi elnevezést.) Egyébként hogy itt volt a régi kálvária annak nagy valószínűséggel bizonyítéka az is, hogy a település Kálvária utcája errefelé vezet.

Mint megtudtam, itt nagypénteken - ha van kálvária járás - akkor afféle „mobil stációkat” alkalmaznak, vagyis megállnak egy egy stáció helyén, egy kis ideiglenes „stációnál” – majd imádkozva vonulnak tovább.

Mindenesetre érdekes, hogy egy településnek két helyszínén is van régi kálvária hiszen a másik (http://csendhegyek.blogspot.com/2013/04/dunabogdany-kalvaria.html) építésének ideje is az 1800-as évek elején történt és egészen biztos, hogy ez a helyszín még régebbi.

Jó lenne megtudni, az „angyalka” hogyan és miért került ide ? Ha valaki infóval rendelkezik erről, kérem, írja meg, hogy közzétehessem.

A képeket Malek Gabriellának köszönöm!











2022-ben Lengyel Vilmostól kaptam néhány frissebb képet, azzal a kiegészítéssel, hogy gyermekkorában járt sokat errefelé – amikoris olyan állapotok voltak itt, hogy gondolni se lehetett, hogy valaha  ez egy kálvária helye volt. Köszönöm a mostani sétáján készített fotókat:  











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése