2018. október 13., szombat

Budapest Rákosliget kálvária


A leírást és a fotókat Dénes Ildikónak köszönöm.

A rákosligeti stációdomborművek a salgótarjániak másolatai.
A rákosligeti keresztutat 2017.04.08-án szentelték fel a Fackh Károly téren. Ezen a helyen korábban köztemető volt. A XVII. Kerületért Egyesület és a Rákosligeti Polgári Kör 2007-ben egy fa emlékkeresztet állíttatott. Szerettek volna a kereszt mellé keresztutat is felépíteni. Domonkos László javaslatára stációképekként a Tarnoveán Katona Tamás által restaurált salgótarjáni kálvária stációképeinek másolatát választották…
Az eredeti dombormű stációképeket a salgótarjáni Szent Imre-hegyre Bóna Kovács Károly készítette el 1938 és 1943 között. A stációképek restaurálásra szorultak, restaurálásukat Tarnoveán Katona Tamás, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék végzős hallgatója végezte el 2013-ban diplomamunkaként. És készítette el műkő másolataikat. A restaurált eredeti stációképeket a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban helyezték el, a Szent-Imre hegyre a műkő másolatok kerültek fel.
Az eredeti alkotó, Bóna Kovács Károly leszármazottaitól a szervezők megkérték a domborművek másolásához, felállításához az engedélyt. A dombormű sablonok megmaradtak, ezek alapján Tarnoveán Katona Tamás el tudta készíteni a rákosligeti stációoszlopok domborműveit.

Szűcs László építészmérnök tervezte a kálvária kialakítását. A munkálatok 2015-ben kezdődtek el.
A stációoszlopok körben állnak. A kereszt bal oldalán kezdődik a keresztút az első stációval, a XIV. stáció a kereszt jobb oldalán van.
A stációképek műkőből készültek méretük 64x74x7-9 cm.
Az oszlopokon csak sima számozás van, felirat nélkül.
A Kálvária a főváros pesti oldalán az egyetlen ilyen jellegű közterületi építmény. Jelentőségét ezen kívül az adja, hogy emléket állít az 1899-1953 között ezen a helyen, volt köztemetőben eltemetett rákosligeti és rákoscsaba-újtelepi elhunytaknak.

















 

2 megjegyzés:

  1. Szépek! Még sosem jártam erre :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egész véletlenül bukkantam az átadása hírére - én se tudtam a létezéséről.

      Törlés