2018. október 13., szombat

Jászdózsa kálvária

Az ismertetőt és a fotókat Pethő Máriának köszönöm !



Első írásos előfordulása 1433-ban, egy oklevélen fordul elő. Régebbi neve Dósa, a helyiek által „Daósa”-nak / „Dausa”-nak kiejtve. A név eredete tisztázatlan. A régiek szerint jelentése lélek.
A mai község valószínűleg eredetileg nem jász település volt, de az idők során és a török megszállás alatt beleolvadt egy Négyszállás nevű jász település.
Az egyik helyi legenda úgy tartja, hogy a tatárjárás idején dúló csatában sokan elestek a település mellett és az elhunytak tetemeit elhantolva keletkezett a tájból kiemelkedő magaslat. Innen a halom korábbi Tatárhányás elnevezése.

Későbbi nevét onnan kapta, hogy itt 1728-ban kápolnát emeltek Sarlós Boldogasszony tiszteletére és minden év július 2-án tartottak  búcsút. A  falu területe a Tarna, az Ágói-patak (helyiek által „Kotró” néven is ismert), a Szarv-Ágy patak és más vízfolyások által szétszabdalt, erdős, mocsaras, időnként elöntött vidék volt. Utolsó maradványa a községtől északra található Pap-erdő.
A falu életébe nagy változást hozott az 1963. márciusi árvíz. A megáradt Tarna elöntötte a mélyebben fekvő területeket. Sok ház romba dőlt, jelentős károk keletkeztek. Az árvíz után sok új ház épült, a töltést megemelték, körgátat építettek, a falun átfolyó Tarnát új mederbe terelték. Az öreg Tarna meder a horgászok paradicsoma lett.

A szépen rendben tartott temetőben található a 14 stációs , domborműves keresztút. Besenyei Erzsébet (itteni nevén Besnye Örzsi, tehetősebb hölgy)  állíttatta fel  a kápolnát 1929-ben. Ez a kápolna egyben a Besenyei család sírboltja. A keresztút is ekkor épült, de az építkezéshez már a hívek is hozzájárultak.

A stációk nem kapcsolódnak sírhelyekhez. A keresztút végén található a Besenyei család sírboltja, amelyhez elölről egy kis kápolna is kapcsolódik. Egyszerű, barokk stílusú a belső berendezése fehér- és aranyszínnel. Érdekessége a kápolna felett található rácsos „szószék”. Régebben  a pap innen prédikált Mindenszentek ünnepén.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése