2018. november 9., péntek

Kübekháza kálvária


Az ismertetőt és a képeket Pethő Máriának köszönöm !


Kübekháza (Kübeckhausen) 1574 fős település Szegedtől 18 km-re, a szerbiai, a román és a magyar határ találkozási pontjánál.
A tatárjárás után a vidék még újjáéledt, de a török hódoltságot már nem heverte ki. A Temesi Bánság mint pusztákat adta bérbe az itteni földeket.
Kübekháza alapítását 1843. ősszén határozta el a Bécsi Udvari Kincstár. Kübekháza névadója Karl Friedrich Freiherr Kübeck von Kübau báró, a Bécsi Udvari Kamara elnöke, a közigazgatás különböző ágaiban alapos szakértelemmel rendelkező kiváló hivatalnok.

A falut először katolikus magyarok, majd többségében németek lakták.
A település a dohánytermelésnek köszönhetően gyors és látványos fejlődésnek indult. Épült iskola, parókia és 1879-1880-ban Szent István Királyról elnevezett, a környék legnagyobb és méltán legszebb római katolikus temploma.

A temetőben kálvária és a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelt kápolna épült.

A falu szabályos megtervezése is gondos mérnöki kezek munkájának köszönhető. A falu virágkorát a két világháború között élte, fele-fele arányban magyarok és svábok által lakott takaros települést volt.

A régi szép időknek gyorsan vége lett. 1946-ban kitelepítették és elüldözték a német ajkú lakókat, majd az 1950-es évek kollektivizálása nyomta rá hosszú évtizedekre bélyegét a településre. A hetvenes-nyolcvanas évek tájára a település lehanyatlott, rendkívül elhanyagolt képet mutatott. Csak jóval a rendszerváltás után kezdett ismét talpra állni. Különösen az utóbbi tíz évben ment keresztül jelentős fejlődésen, köszönhetően a lelkes faluvezetés közösségformáló munkájának.   http://www.delinapfeny-turizmus.hu/kubekhaza.html







 






Csatolok két "össze-montázsolt" képet - látni lehet a változást :



















2 megjegyzés:

  1. A montázsokon és a stációképek jó részén sajnos látszik a nem pozitív irányban történő változás. Hátha majd erre is sor kerül. P: Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én remélem, hogy előbb-utóbb ezt is helyrehozzák. Szimpatikus nekem ez a falu és a vezetője.

      Törlés