2012. október 25., csütörtök

Magyaregregy kálvária

Már többször meséltem magyaregregyi kirándulásaimról. Szépséges völgyben, igazán pompás környezetben települtek meg az első lakók. Ha valahol, hát itt el tudnám képzelni az életemet. Nem tudnám megmagyarázni miért, de valami jóleső nyugalom tölt el, ahányszor itt vagyok. Néha gondolok arra, hogy talán tényleg vannak helyek, melyek békességet árasztanak magukból. Hát, ha vannak, akkor Egregy ilyen hely....


A falu felső, Kárász felé eső végében 1867-ben épült a korábbi fatemplom helyén az első kőtemplom.  Mára már hatalmassá nőt fákkal, valóságos kis park veszi körül a Mária kegytemplomot.  A szeptember 8-i kisasszonynapi búcsúra az egész környékről, de még a horvát területekről is  jönnek a faluba a hívők. A templom mellett – tulajdonképp a templomot U alakban körbevéve, található a  Kálvária illetve a  Szent-kút. (← http://bucsujaras.hu/magyaregregy/index.html  és http://baranyatermeszetbarat.hu/forrasok/egregyi%20szentkut  )  Terméstőből épített kis 'házikókban' kerültek elhelyezésre a kálvária mázas kerámia képei. Eredeti készítésük idejéről  nincs pontos adatom, de kis domborműveit  1999-ben felújították. 

Érdekessége, hogy a "szokásos"  14 stáció helyett itt 15 látható. A domborművek alkotója Deér Zoltán.
Aki erre jár és a  várat, múzeumot megnézni, ne hagyja ki ezt a helyet !



















3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó az új blog! Találó a címe!
    Szilvi (sikerült a megjegyzés!!!!!)

    VálaszTörlés
  2. Szintén ezt szerettem volna mondani hogy nagyon illik a blogodra ez a cím! Szinte érezni a képek nézése közben azt a csendet ami egy templom és környéke esetleg temetőben tapasztalunk!

    VálaszTörlés
  3. Szilvi, Éva Örülök, hogy eljöttetek ide is !
    Sokat törtem a fejem a blogcímen, mert a Google valami miatta kálváriás-golgotás blogcímeket nem hagyta regisztrálni. Okát nem tudom, nem értem. Valami olyant kerestem, ami összefügg a témával és azt hiszem ez így megfelelő.
    Terveim vannak, jócskán, nem tudom idén mennyit enged megvalósítani belőlük az időjárás. De ha mást nem, akkor "előkészülök" és szakirodalmat keresek, azt lehet fűtött szobában is :-)

    VálaszTörlés