2012. október 25., csütörtök

Mecseknádasd kálvária

A mecseknádasdi plébánia szépen, naprakészen tartott oldalán a település összes vallási helyszínéről lehet olvasni:
A falu két nagyobb templomáról és  itt született, skót királynővé vált szentjéről pedig itt is olvashattok:http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/mecseknadasd_szent_margit_skociai_reka_var/
 
Ahová én igyekeztem, az a Kálvária domb, s „természetesen” ennek a meredek hegyecskének a tetején is áll egy kápolna.
A kápolna közkeletű neve a faluban Kálvária-kápolna, hivatalos nevén Hétfájdalmú Szent Szűz Mária-kápolna,  a kálváriadomb tetején áll, mögötte és kétoldalt az alsófalusi temető terül el.  1798-1811 között Szepessy Ignác püspök támogatásával épült fel a klasszicista stílusú, homlokzati tornyos kis kápolna, mely azóta többször is fel lett újítva.  Jelenleg már nincs sajnos rendszeres használatban, mert a halottakat az önkormányzat halottasházából búcsúztatják a gyászolók. Egyedül a toronyban 2001 nyarától lakó új harangja – mely egy elszármazott budapesti testvérpár ajándéka – szolgálja a közösséget. A kápolna és a hozzá tartozó kálvária a plébánia tulajdona. Legutolsó felújítása 2006-ban volt, amikor a stációk is megújításra kerültek.
A kálváriadombon szimmetrikus elhelyezésben tizennégy stáció található, bádog dombormű képekkel. Közöttük Szűz Mária-szobor áll 1874-es felirattal, feljebb festett kő kálváriacsoport 1815-16-ból, ezt 1927-ben és 1965-ben újították meg.


"A nádasdi kálvária egykor a falu határában, egy meredek dombra épült. A faluképben jelenleg is meghatározó látványt nyújt. 14 stációját 1798. augusztus 12-én szentelték fel. A stációképeket eredetileg vaslemezre festették. Ezeket az elmúlt évben cserélték rézdomborításra. A plébániatörténet bejegyzése szerint, 1810-ben, Schmidt Apollónia 100,- Ft-os alapítványt tett a kápolnára, 1815-ben Bernhardt Kelemen felállíttatja a Krisztuskeresztet, a község pedig a két latorét"Közreadok néhányat, a templom körüli temetőben lévő, nagyon régi síremlékek képéből is. Szeretem ezeket a régi köveket. Elácsorgok előttük, és elgondolkodom, kik, milyen emberek voltak, akik alatta nyugszanak ?  Van ezeknek a temetőknek valamiféle különös varázsa – bár nem vagyok egy temetőbe-járkáló ember, de ezeken a helyeken mégis valami jóleső nyugalom költözik belém. Semmiféle idegenkedés,  félelem, bánat nincs bennem, csak a tudat: mindennek itt a vége…És ebből a szempontból nem is rossz hely ez a kálvária-menti temető.

Leírás Szilágyi István: Kálváriák című könyvének  adattárából:
"A település felett emelkedő meredek dombon szimmetrikus elhelyezésben tizennégy stáció található bádogra  festett képekkel (EZ MEGVÁLTOZOTT A KÖNYV ÍRÁSA ÓTA!) Közöttük Szűz Mária szobor áll 1874-es felirattal, majd feljebb festett kő kálváriacsoport 1815-16-ból, ez utóbbit 1927-ben, majd 1956-ban újították meg. Mögötte falazott homlokzatú tornyos kápolna van, valószínűleg a XIX.szd. elejéről."

Az alábbi videót "Babarci tekergő" készítette, köszönet érte !

A videó lejátszásához Google Chrome szükséges !

https://picasaweb.google.com/107288761957617258005/Kalvariak#6085734111861654674


(Zárójelben még annyit jegyeznék meg, hogy a legelső kép nem saját. Én valahogy nem találtam meg azt a helyet, ahonnan (vagy az én gépemmel ?) ilyen minőségű képet lehetett volna csinálni. A domb meredeksége miatt a közelben készült képek kissé furák – de hát ha egyszer onnan, abból a szögből csak azt és csak úgy lehet látni….nem tehetek róla. Tehát az első kép helye: http://www.terrasoft.hu/mikolap/fotok/nadasd/nk05_318.jpg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Az alábbi régi fotót itt találtam: http://egykor.hu/mecseknadasd/kalvaria-mecseknadasd/824#Ezt a szépséges képet innen hoztam: http://karpatutak5.blogspot.hu/2014/03/mariagyud.html


Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com   

Köszönet a képekért !
4 megjegyzés:

 1. Nagyon szép fekvésű, már távolról is nyugalmat áraszt. A stációk is különlegesek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem túl régiek, és még jó állapotban vannak....

   Törlés
 2. Most jártam én is ott, sajnos azóta eléggé elhanyagolt lett az egész. Mindent benőtt a gaz, a kápolna is eléggé ramaty állapotban van.
  Az első kép valamelyik ház tetejéről készülhetett, legalul látszik egy kémény és egy tető szeglete, vagyis nem csoda, hogy nem tudtál ilyen képet készíteni lentről.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szomorúan olvasom soraidat. legalább a gazon lehetne segíteni, mert ahhoz csak fűkasza és jó szándék kell. De úgy látszik ebben is hiány van. A kápolnáról és az egyház dolgairól meg most itt szó se essen....

   Törlés