2013. május 14., kedd

Bonyhád kálváriaA fotókat  ezúttal is  „bolyak”-nak köszönöm.

Akárhogy kutattam is a neten, sajnos a kálváriával kapcsolatban semmi érdemlegeset nem találtam. A temetőben nyugvó híres családok sírhelyei a „vezető címek” mindenütt – és ugyanazt a szöveget ismétlik. Máshonnan adatot szerezni nem tudtam. Sajnos Szilágyi István könyvében ez a kálvária nem szerepel az ismertetettek között.
"1817-ben épült a bonyhádi Kálvária-kápolna, egy Menradus Ferenc Konrád nevű vagyonos kereskedő felajánlást követően. Szobrait mecseknádasdi kőfaragók készítették el. Érdekessége az, hogy a Kálvária jelente (=a keresztek) a kápolna oromzatára került. 

Elpusztult stációképeit nemrégiben modern művészi tűzzománc képekkel pótolták és a kápolnát is felújították. A Kálvária-domb a bonyhádi előkelőségek temetkezési helye lett. Az Ermel-Vojnarits család impozáns neoromán temetőkápolnája mellett találjuk Perczel Mór honvédtábornok szerény sírját is.http://www.kegyelettel.hu/temetok/bonyhad.html

A 14 stáció oszlopos-timpanonos fülkéinek tűzzománc képeit a helybéli Stekly Zsuzsa alkotta. Utoljára 1996-ban volt felújítva.
Az alábbi videót "Babarci tekergőnek" köszönhetjük: 

A videó lejátszásához Google Chrome szükséges !

https://picasaweb.google.com/107288761957617258005/Kalvariak#6085720985860646466

Bonyhád kálvária nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése