2013. május 6., hétfő

Budakeszi kálvária


Ezeket a  fotókat   is „bolyak”-nak köszönöm.

Tudnivaló a kálváriával kapcsolatban: csak hét végén ill. ünnepekkor van nyitva.
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=6927 :  A fák között meredek lépcső vezet fel a kápolnához, balra találhatók a stációk, amelyeket a rajtuk lévő táblák szerint 1993-ban különböző családok hozattak rendbe. A terület tetején van a kápolna, amelyet az emléktábla szerint Csott Ferenc (a königgratzi csata hőse építtetett). Ez is jó állapotban van, bár az egyik falán falán fut egy repedés. Bejutni nem sikerült, zárva volt, de az ajtó szellőzőjén be tudtam nézni (és fotózni). A kálvária egyik oldalán Szentháromság-oszlop, a másikon kőkereszt áll.
A kápolna falán két emléktábla is látható. Az egyiket 1996-ban helyezték ki a német lakosság kitelepítésének 50. évfordulója alkalmából. A másik tábla Csott Ferencnek (1843-1903), a kápolna építtetőjének állít emléket.
Az épület előtt látható a szentháromság-oszlop, és egy szépséges kőkereszt 1892-ből Mária imádkozó alakjával.

A VII és IX. stációt V.Majzik Mária készítette.

Az alábbi videót megnézésre ajánlom: Dénes Ildikótól kaptam az alábbi kiegészítő anyagot, mely a kálvária építésének történetéről szól. Ebből az ismertetőből derül ki valójában, hogy miért is különbözőek a stációképek:

Budakeszin az 1739-es pestisjárványban 400-500 ember halt meg. Valószínűsíthető, hogy a Kálvária-domb volt a pestisesek temetője. A Kálvária 1778-tól folyamatosan épült, a 19. század második felében készült el először 6 majd a 14 stáció. A stációkat budakesziek  állították és gondozták.
A kálvária kápolna 1883-ben épült, 1970 körül a szétesett kápolnát átépítették. A kitelepítések 50. évfordulóján került a kápolna homlokzatára ifj.de Ponte József üvegmozaikja.
Gräfl János kezdeményezésére 1991-ben elkezdődött a pénzgyűjtés és munka a domb rendbetételére, felújítására. A stációkat archív felvételek alapján újították fel. A régi, bádogra festett „naív” stációképekből csak a 10-est lehetett felhasználni.
A többi stációt családok és egyesületek gondozzák és állták az újjáépítés költségeit.
A családok neve a stációépületek falán van elhelyezve.
A stációképeket a következő művészek készítették:
Andrási Ignác fafaragó(12)
De Ponte József (13)
Illyés István szobrász (5)
Lieber Éva festő és textilművész(1)
Simon István (2, 11, 14)
Somos Éva restaurátor  (10)
Somos Miklós (4, 6,8)
Szemereki Teréz (3)
Majzik Mária (7, 9)
További részletek itt olvashatók:  http://hirmondo.budakeszi.hu/lapszamok/2011-04.pdf  12. oldalEgy érdekes, nagyon régi képet találtam a kálváriáról, itt: http://post-card.hu/site_media/upload/747/L_-35747.jpg
B 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése