2013. május 2., csütörtök

Gyermely kálvária



 A fotókat „bolyak”-nak köszönöm !

A kálvária építésének történetéről az Interneten semmit nem találtam. „bolyak” képei bizonyítják, hogy a régi kálvária stációinak felújítása megkezdődött – de  sajnálatos módon nem túl nagy az előrehaladás – márpedig jó lenne minél előbb a domborművek megőrző felújítása. Ezt 2011-ben vették terve – 2013 tavaszára a képsoron látható mennyiség elkészítése történt meg.

A Gyermelyi Kálvária felújítása ügyében  2011.02.12-én megjelent anyagból részletek: .

„….A Gyermelyi Katolikus Egyházközség évekkel ezelőtt elkezdte a Gyermelyi Kálvária felújítását, rendbe tételét. A Kálvária évtizedeken keresztül volt elhanyagolt, elhagyott, pusztulásra ítélt állapotban, míg – a történelem fordulata következtében, a lelkiismereti és vallásszabadás helyreállítása után – megnyílt az út a rendbetételhez. A Gyermelyi Katolikus Egyházközség nagy elszántsággal, de kevés anyagi lehetőséggel látott hozzá a feladathoz, amelyhez – úgy tűnik – további segítségre van szükség. A környezet rendbetétele nagyrészt befejeződött, az építmények rendbetétele elkezdődött, és jelenleg folyamatban van. A fő cél most tehát a Kálvária építményei (stációk, keresztek) felújításának befejezése lenne.

A megkezdődött folyamat azonban nagyon lassan halad előre, és ez – hacsak nem érkezik valami külső segítség – akár évekig is eltarthat. Hogy a Kálvária felújítása ne torkolljon „kálváriába”, szükség lenne egy kis társadalmi összefogásra. A Gyermelyi Katolikus Egyházközség és a Gyermelyi Katolikus Templom és Kápolna Alapítvány együttes erőfeszítéseit kéne lakossági összefogással a mielőbbi befejezéshez segíteni.

A felújítás jelenlegi költségvetése mellett további 1,5 M Ft-ra lenne még szükség ahhoz, hogy a Gyermelyi Kálvária régi fényében ragyogjon.

Kérdés, hogy az Önkormányzat mennyire tudja magáévá tennie ennek a községi, részben műemlék  jellegű, másrészben szakrális elhivatottságú területnek a rendezését. Amennyiben innen is érkezne egy jelentősebb segítség, akkor már csak a hiányzó részt kellene kipótolni. Ennek a módja lehetne pld. az a megoldás, amikor a hiányzó összeget leosztanánk a kálvária stációira és látható lenne, hogy egy-egy stáció felújítása mennyibe kerül. Egy-egy stáció felújítását aztán magára vállalhatná egy, vagy több család, akiknek a felújításban való részvétele a stáció talapzatán megjegyzésre kerülne: „anyagi támogatásával felújította x, y és z család”.

Mivel a fent jelzett szövegben az alábbi adatok is szerepelnek, bemásolom ezt is. Ki tudja ? Hátha akadna segítő….
Felajánlásaikat a következő számlákon lehet megtenni.
Címzett: Gyermely Szt István Kápolna
számlaszám: 58600537-12005459 Duna Tak. Szöv., valamint
Címzett: Gyermelyi Katolikus Templom és Kápolna Alapítvány
számlaszám: 11600006-00000000-02391164, megjegyzés
rovatba kérjük feltüntetni: "Kálvária"
Továbbá a templom pénztárosnál Kádárné Fülöp Jolán és Fülöpné Tóth Margitnál"





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése