2013. október 17., csütörtök

Himesháza kálvária

2013 nyarán jártam Himesházán. Az akkor készült képeket nem töröltem a blogból. Megkaptam azonban "Babarci tekergő" kedves blogsegítőmtől a felújított kálváriáról készült  friss fotókat. 
2013 nyár:
A himesházi kálvária jelenleg elkeserítő állapotban van.  
Rozmár Andrástól azonban megtudtam, hogy remélhetőleg - amennyiben a pályázatukra pénzt kapnak - hamarosan elkezdődhet majd a felújítás. Rá is fér szegény kálváriára, hiszen 1798-ben épült, és az bizony nem tegnap volt. Kápolnáját Szűz Mária tiszteletére szentelték.

                                                   **********
Itt megemlíteném – ami eddig nem került szóba, és nem is emlékszem, hogy kifejezetten találkoztam volna-e ilyennel a felkeresett kálváriáknál, - hogy mi is az a „Bildstock”.

Ugyanis itt, a himesházi kálvária aljában, áll egy ősrégi képoszlop, ugyan már  felismerhetetlen a rajta lévő kép és olvashatatlan a szöveg, azonban egyértelmű, hogy nem a kálvária része, nem áll a „sorban”, hanem az út szélén, a kálvária lépcsői mellett található.
Nagyon halványan még az állítás (?) éve (1823) is kivehető.                 

Régen sok helyen a bel- és külterület határára képoszlopokat állítottak, útszéli szentképtartónak is nevezik őket. „A képoszlopok kőből illetve betonból készült oszlopok, amelyek felső részében egy fülkeszerű mélyedésben bádoglemezre festett képet helyeztek el. Az oszlop tetején vaskereszt volt. A funkciójuk nem teljesen tisztázott. A legvalószínűbb feltételezés, hogy határjelző szerepet töltöttek be, és a belterület és külterület illetve a dűlők határán álltak. De ismerünk olyat is, amelyet szerencsétlenség helyszínén állítottak fel emlékül. Mikor a falubeliek elmentek a képoszlop előtt, keresztet vetettek és németül mondták, hogy „Dicsértessék a Jézus Krisztus". Azt is mesélték, hogy ha a vihar a határban érte az embereket, odamentek a legközelebbi képoszlophoz és addig imádkoztak előtte, míg el nem vonult a vihar.”


"Levi" az alábbi információt szerezte az új  kálvária  alkotójáról:
A stációk domborművei Balázs Balázs szobrászművész alkotásai. Az ő kőből és fából készült modern szobrai díszítik a falu főterét is, Himesházán lakik, a műterme is látogatható.

A felújított kálvária képei    "Babarci tekergőtől"  2014-es képek:










A blidstock képe egyelőre nem változott...






2018 őszén R.Andris küldött képeket, ezúttal is köszönöm. Itt látható, hogy a kápolna és a keresztek is megújultak.




  A bildstock: 2015 januárban egyik családtagom a facebook-on felfedezte, hogy valaki ott megírta az ősöreg bildstock szövegét. Nos, íme, ide is bemásolom:

"Erinnerung von (an) Katarina Vogl." (Dátum itt nem szerepel, pedig az oszlopon az is van. És sajnálom, hogy nem tudjuk, ki volt ez a Katarina, s vajon miért állíttatta valaki az ő emlékére ezt az oszlopot ?)

Ezek a régi képek 2013-ból:





Az első két képet  „Levi” készítette, köszönöm.  


(Nem mentegetőzés, tényközlés, hogy amikor én ott jártam, a déli órákban igen erősen sütött a nap, jobb képeket nem tudtam készíteni.)


Egy stációoszlopot már a szurdokba-dőlés veszélye fenyeget...

  
Néhány fülkében még láthatók az egyszerű kis képek, a többségben csak pókok, bogarak laknak





A finoman megmunkált, sok évtizedes zsanér még szinte mindenhol  megvan...









 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése