2013. október 25., péntek

Pilisszentiván kálváriaA fotókat „bolyak” –nak köszönhetjük ezúttal is !

„A  keresztút története az  1800-as évek végére nyúlik vissza, ekkor ugyanis az 1752 óta a templom és a plébánia kertjében működõ temetõt és a szintén itt található keresztutat áthelyezték. A temetõ a ma „Régi Temetõ”-ként ismert helyre került, míg a keresztút a mai Kálvária-dombon kapott helyett.
Ekkor állították fel a stáció köveit és néhány évvel késõbb a kápolna elõtt álló keresztet. A keresztút kövein valamikor képek is voltak, hasonlóan a Pilisszentivánon jellegzetes „kép-kövekhez”.

Mik is azok a „kép-kövek”? Szentivánon több mint 10 ilyen „kép-követ” találhatunk, melyek a sváb falvakban emlékhelyként vagy imádkozó helyként szolgáltak. Az egyiket villámsújtotta ember emlékére állították, a másikat olyan férfinak, akire ráesett a felboruló lovas szekere. Minden ilyen „kép-kõre” egy szentkép volt festve, ami alatt egy idézet állt a kõ készíttetõjének vagy annak a nevével, akinek az emlékére készült. Mindegyik kõ tetején egy kereszt volt.”

(A kép-kő eredeti (sváb) neve „Bildstock” – a témáról itt is lehet olvasni: http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/10/himeshaza-kalvaria.html )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése