2013. október 25., péntek

Pilisszentiván kálvária


A pilisszentiváni kálvária 2020-ban került felújításra. A fotókat „Múltmentőnek” köszönöm. http://multmento.blogspot.com/


„A  keresztút története az  1800-as évek végére nyúlik vissza, ekkor ugyanis az 1752 óta a templom és a plébánia kertjében működő temetőt és a szintén itt található keresztutat áthelyezték. A temető a ma „Régi Temető”-ként ismert helyre került, míg a keresztút a mai Kálvária-dombon kapott helyett.

Ekkor állították fel a stáció köveit és néhány évvel később a kápolna előtt álló keresztet. A keresztút kövein valamikor képek is voltak, hasonlóan a Pilisszentivánon jellegzetes „kép-kövekhez”.

Mik is azok a „kép-kövek”? Szentivánon több mint 10 ilyen „kép-követ” találhatunk, melyek a sváb falvakban emlékhelyként vagy imádkozó helyként szolgáltak. Az egyiket villámsújtotta ember emlékére állították, a másikat olyan férfinak, akire ráesett a felboruló lovas szekere. Minden ilyen „kép-kőre” egy szentkép volt festve, ami alatt egy idézet állt a kő készíttetőjének vagy annak a nevével, akinek az emlékére készült. Mindegyik kő tetején egy kereszt volt.”

(A kép-kő eredeti (sváb) neve „Bildstock” – a témáról itt is lehet olvasni: http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/10/himeshaza-kalvaria.html )


















A régi állapotról is meghagytam pár képet. Ezeket "bolyak"-nak köszönöm....






Pethő Máriának köszönöm az alábbi "bildstock" képet:



Az alábbi gyönyörű videó 2020 szeptemberében készült:
(Köszönöm kommentelőmnek, hogy felhívta rá a figyelmemet!) 












2 megjegyzés:

  1. Video: Megújult a pilisszentiváni kálvária https://youtu.be/XfjRyl__9NI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hírt ! Máris betettem a videót, gyönyörű !!!

      Törlés