2015. október 1., csütörtök

Dávod kálvária



(2017.január:) Többször is próbálkoztam az elmúlt több, mint egy év alatt, hogy valakitől  információhoz jussak a kálvária történetét illetően – de teljesen kudarcba fúlt minden igyekezetem. A plébánosnak halvány fogalma sincs a kálvária múltját illetően (bár szerintem valahol azért csak kellene lenni az iratok között erre vonatkozó információnak – de nyilván munka lenne annak előkeresése…). Az önkormányzattól is csak ígéretet kaptam, segítséget – egy év várakozás után sem.
Kétségtelen, a település kihalófélben, lakosai vagy elköltöznek, vagy meghalnak, s egy régi, már nem „üzemelő” kálvária története senkinek sem fontos.

Annyit sikerült megtudnom egy kedves 83 éves  nénitől, hogy már az ő nagyszülei idejében is állt ott kálvária – tehát gyaníthatóan az 1800-as évek vége felé már volt itt stációs kálvária. A településen viszont svábok sosem laktak, tehát ez esetben nem köthetjük az ő betelepülésükhöz a kálvária-építést. Sajnos ennél többet megtudnom nem sikerül, annak viszont örülni lehet, hogy – a fotók tanúsága szerint is – szépen rendben van tartva, és a keresztek, szobrok valószínű nemrég lettek felújítva. Ez is valami…..



A fotókat és a videót „Babarci tekergő”-nek köszönöm !





















A videó megtekintéséhez Google Chrome szükséges





2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. ...Nem újak... és mégse találok senkit, aki a történetéről valamit tudna mondani.... :-(

      Törlés