2017. május 17., szerda

Lőrinci kálvária

Az ismertetőt és a képeket Pethő Máriának köszönöm !


A római katolikus kápolna a Kápolna téren  található egy kisebb dombon szent Anna tiszteletére szentelve.  Építtette Král Vid serfőző a pestisjárvány megszűnése emlékére, később valószínűleg bővítették, homlokzatát leegyszerűsítették.  

Valószínűleg a kápolnával együtt  építhették a  7 stációfülkéből álló stációsort, melynek mindkét oldalán található stációfülke. Régebben  fotónyomatok  voltak üveg alatt, de ezek tönkrementek.

Helyükre a Kegytárgyboltból vásárolták meg egy olasz festő /C. Secchi/ festményeinek másolatait. A festő abban az időben élt, amikor a szent Anna kápolnát építették. Ma ezeket csak szent Anna búcsúnapján veszik elő a kápolnából, s a  stációfülkékbe akasztják. Furnérlemezre készült lenyomatok, melyek érzékenyek az időjárásra. A 15. stációnak „nincs helye”. A templomban teszik ki a búcsú alkalmával.

A Golgota keresztjeit  Bakos József és neje 1913-ben készíttette. A stációk melletti kőkeresztet Soós Mihály és neje, Kerekes Erzsébet  1931-ben állíttatta.

Ma a fakeresztek fel  vannak újítva. A corpusok eredetiek, fából készültek.
A Golgota 2010-ben, a kápolna 2016-ban volt utoljára felújítva. Két család gondoskodik a kegyhelyről.

Az információkat és a stációképek lefotózásának lehetőségét  Szabó  Lászlónak és feleségének, Anna néninek köszönjük.

















Az alábbi  képeket  innen hoztam:  












3 megjegyzés:

  1. Nemrégiben a Zagyva mentén futottam Hatvan és Jobbágyi között. Akkor láttam ezt a gyönyörű kálváriát ha csak távolról is, a gátról. Esetleg elküldhetem a képet, amit csináltam? Annyira szép. Mint egy kis sziget. :) Üdv, Sztarky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kérlek, küldd el - és köszönöm előre is.

      Törlés