2021. augusztus 7., szombat

Fedémes kálvária

A kálvária fotóit Pethő Máriának köszönöm !

A falu neve a Magyarság ősi foglalkozásának, a méhészkedésnek a létét bizonyítja. (Valószínű, hogy a földesúr számára fizetett” adójuk a méh, méz és viasz tized kivételét biztosító “fedemezésből” ered a település neve.) A falu első okleveles említése 1261-ből való Fedemus névalakban, azonban valószínűsíthető, hogy a telepítés éve egybeesik az Egri Püspökség 1009-ben történt alapításával. Római katolikus templomunk építését 1811-ben kezdték meg, és 1819-ben Szent István király tiszteletére szentelték fel, báró Fischer István érsek építtette.  

További látnivaló a Kálvária, amely a millecentenárium és a falu alapításának 735. évében épült. 1996-ban avatták fel a templomkertben a Varga Károly/pétervásári/ fazekas keze munkáját dicsérő stációsort. Az alkotó a Népművészet Ifjú Mestere.
A stációfülkék fából készültek. A falu asztalosának, Szabó Lajosnak a munkái.
A lépcsősorra a Szent István kapun léphetünk be, melyen a szent Korona másolata található kifaragva. Ez F. Gál Sándor munkája. A kálvária a Fedémesi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület támogatásával valósult meg.
Szépen rendbe tartott stációsor virágokkal, gyümölcsfákkal és ciprusokkal. Nagypénteken itt nem tartanak keresztutat, mert a lépcsőn-járás nehézkes az elöregedő falu tagjainak.
Nagyon szépek és ápoltak a falu keresztjei is. A falu híres papírmerítő műhelyéről is.
A közeli dombon található kereszt az „Egyfánál”Szabó István látomását követően épült meg. Borbula Gergyely verbita tartományfőnök szentelte fel. A falubeliek gyakran kimennek ehhez a kereszthez nagyhéten is.

Az információkért és a vezetésért köszönet a harangozónak, Tóth Béláné, Máriának.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése