2012. október 25., csütörtök

Mecseknádasd kálvária

A mecseknádasdi plébánia szépen, naprakészen tartott oldalán a település összes vallási helyszínéről lehet olvasni:
A falu két nagyobb templomáról és  itt született, skót királynővé vált szentjéről pedig itt is olvashattok:http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/mecseknadasd_szent_margit_skociai_reka_var/
 
Ahová én igyekeztem, az a Kálvária domb, s „természetesen” ennek a meredek hegyecskének a tetején is áll egy kápolna.
A kápolna közkeletű neve a faluban Kálvária-kápolna, hivatalos nevén Hétfájdalmú Szent Szűz Mária-kápolna,  a kálváriadomb tetején áll, mögötte és kétoldalt az alsófalusi temető terül el.  1798-1811 között Szepessy Ignác püspök támogatásával épült fel a klasszicista stílusú, homlokzati tornyos kis kápolna, mely azóta többször is fel lett újítva.  Jelenleg már nincs sajnos rendszeres használatban, mert a halottakat az önkormányzat halottasházából búcsúztatják a gyászolók. Egyedül a toronyban 2001 nyarától lakó új harangja – mely egy elszármazott budapesti testvérpár ajándéka – szolgálja a közösséget. A kápolna és a hozzá tartozó kálvária a plébánia tulajdona. Legutolsó felújítása 2006-ban volt, amikor a stációk is megújításra kerültek.
A kálváriadombon szimmetrikus elhelyezésben tizennégy stáció található, bádog dombormű képekkel. Közöttük Szűz Mária-szobor áll 1874-es felirattal, feljebb festett kő kálváriacsoport 1815-16-ból, ezt 1927-ben és 1965-ben újították meg.


"A nádasdi kálvária egykor a falu határában, egy meredek dombra épült. A faluképben jelenleg is meghatározó látványt nyújt. 14 stációját 1798. augusztus 12-én szentelték fel. A stációképeket eredetileg vaslemezre festették. Ezeket az elmúlt évben cserélték rézdomborításra. A plébániatörténet bejegyzése szerint, 1810-ben, Schmidt Apollónia 100,- Ft-os alapítványt tett a kápolnára, 1815-ben Bernhardt Kelemen felállíttatja a Krisztuskeresztet, a község pedig a két latorét"



Közreadok néhányat, a templom körüli temetőben lévő, nagyon régi síremlékek képéből is. Szeretem ezeket a régi köveket. Elácsorgok előttük, és elgondolkodom, kik, milyen emberek voltak, akik alatta nyugszanak ?  Van ezeknek a temetőknek valamiféle különös varázsa – bár nem vagyok egy temetőbe-járkáló ember, de ezeken a helyeken mégis valami jóleső nyugalom költözik belém. Semmiféle idegenkedés,  félelem, bánat nincs bennem, csak a tudat: mindennek itt a vége…És ebből a szempontból nem is rossz hely ez a kálvária-menti temető.

Leírás Szilágyi István: Kálváriák című könyvének  adattárából:
"A település felett emelkedő meredek dombon szimmetrikus elhelyezésben tizennégy stáció található bádogra  festett képekkel (EZ MEGVÁLTOZOTT A KÖNYV ÍRÁSA ÓTA!) Közöttük Szűz Mária szobor áll 1874-es felirattal, majd feljebb festett kő kálváriacsoport 1815-16-ból, ez utóbbit 1927-ben, majd 1956-ban újították meg. Mögötte falazott homlokzatú tornyos kápolna van, valószínűleg a XIX.szd. elejéről."

Az alábbi videót "Babarci tekergő" készítette, köszönet érte !

A videó lejátszásához Google Chrome szükséges !

https://picasaweb.google.com/107288761957617258005/Kalvariak#6085734111861654674


(Zárójelben még annyit jegyeznék meg, hogy a legelső kép nem saját. Én valahogy nem találtam meg azt a helyet, ahonnan (vagy az én gépemmel ?) ilyen minőségű képet lehetett volna csinálni. A domb meredeksége miatt a közelben készült képek kissé furák – de hát ha egyszer onnan, abból a szögből csak azt és csak úgy lehet látni….nem tehetek róla. Tehát az első kép helye: http://www.terrasoft.hu/mikolap/fotok/nadasd/nk05_318.jpg)

 

 









 

 

 

 

 

 

 


 
Az alábbi régi fotót itt találtam: http://egykor.hu/mecseknadasd/kalvaria-mecseknadasd/824#



Ezt a szépséges képet innen hoztam: http://karpatutak5.blogspot.hu/2014/03/mariagyud.html



                          Légifotó: Civertan Grafikai Stúdió www.legifoto.com   



"aszokfa" fotója 2021 januárján: amin sajnos látszik, hogy a kálvária domb fáit kivágták :-(



Fürstenhoffer József fotója (Internetről)







8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fekvésű, már távolról is nyugalmat áraszt. A stációk is különlegesek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem túl régiek, és még jó állapotban vannak....

      Törlés
  2. Most jártam én is ott, sajnos azóta eléggé elhanyagolt lett az egész. Mindent benőtt a gaz, a kápolna is eléggé ramaty állapotban van.
    Az első kép valamelyik ház tetejéről készülhetett, legalul látszik egy kémény és egy tető szeglete, vagyis nem csoda, hogy nem tudtál ilyen képet készíteni lentről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szomorúan olvasom soraidat. legalább a gazon lehetne segíteni, mert ahhoz csak fűkasza és jó szándék kell. De úgy látszik ebben is hiány van. A kápolnáról és az egyház dolgairól meg most itt szó se essen....

      Törlés
  3. Többször jártam arra az elmúlt években. Minden fel volt újítva, sőt a fű is le volt kaszálva. Lehet, hogy megtalálták a kaszát és a jószándékot, de az is lehet, hogy egy másik egyház vette át az egészet. Vagy a legegyszerűbb csak úgy írogatni és megítélni másokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ide lehet "írogatni" - ki mit lát és mit gondol. A te szövegedet se töröltem. Hogy te mit láttál 2020 áprilisban az nem azonos azzal, ami évekkel ezelőtt volt. Ha megnézted volna a dátumot is, tán észreveszed, hogy 4 évvel ezelőtti volt az utolsó hozzászólás.
      Sajnálom ez a helyzet. Nem fogok törölni olyan kommentet, ami esetleg valakinek nem tetszik. Ez az én blogom.

      Törlés
    2. Azt veszem észre, de nem csak itt, nálunk nincs folyamatos gondozása az ilyen dolgoknak. Az előző fotókon azt látom, hogy bal oldali fák szinte mind megvannak, a jobb oldalon hiányosan,-kiveszőben.
      Az általam készített fotón látni vélem a képoszlopok mellett lévő facsemeték támaszkaróját.
      Tehát, lehet valamivel pozitívabb a helyzet. Persze, látok én máshol is ilyet, és azt is, hogy az új telepítésű fák eredése problémás, és a végeredmény rosszabb lesz mint a faültetések előtt volt.
      -A jelenlegi látványnak a hasznát én abban látom, hogy az útról nem lehet nem észrevenni a kálváriadombot.
      -(Nem ismeretlen nekem Mecseknádasd, gyerekkoromban ott nyaraltam két - három nyarat, de nem emlékeztem a kálváriadombra. Tojásgurításra emlékszem.. de az akkor ezek azerint nem nyár volt, és biztos, hogy a tuloldali dombokon,-na mindegy!  )

      Törlés
    3. Ha megjön a tavasz, kimegyek, megnézem. Jó lenne ha tényleg lennének facsemeték és még jobb, ha meg is erednének. A kálvária nagyon jó/szép helyen van, még ha "meglihegtető" is. Egyébként én úgy érzékelem, valami csendes mozgolódás van kálvária-restaurálás/felújítás/építés terén, ha elég ügyes az önkormányzat, hellyel-közzel tud egy kis pénzt szerezni. Annyi minden múlik a település vezetőin (is) !

      Törlés