2012. október 25., csütörtök

Pereked kálvária




Néha a legváratlanabb helyeken bukkan az ember érdekes/értékes dolgokra. Egészen őszintén bevallom, meg nem fordult a fejemben, hogy a csendes, kanyargós Bogád-Romonya-Szilágy-Pécsvárad útvonalon  egyszer csak egy  domboldalon feltűnik egy magányos templom, aztán a közelébe érve egy kedves, kicsit talán primitív-képes kálvária.

Szeretem, igenis szeretem az ilyen „alkotásokat”. Elszántságot, akarást látok benne. Akárki csinálta, igenis alkotott. Akik pedig mostanában újrafestették azt akarták, hogy továbbra is megőrződjön. (Mutatok majd olyanokat, ahol nem igyekszik a megőrzésen senki….)
A templomba ugyan nem jutottam be, de a stációkat lefényképeztem.
Pereked nevét 1015-ben említették először az oklevelek Perecud néven. A pécsváradi apátság alapító levele szerint I. István király 1015-ben adta a monostornak. A XIV. században is az apátság birtokának írták.1333-ban papja 20, 1335-ben 10 báni pápai tizedet fizetett.

Az államalapítás korában fontos hely volt, Szent István király adományozta a Pécsváradi Bencés Apátságnak, így először a Pécsváradi Apátság 1015-ös alapítólevelében az apátság birtokához tartozó jobbágyközségként említik a település nevét. Temploma a török hódításig plébániaközpont volt, Pereked ekkor hiteles eljárásra szóló megbízással rendelkezett, ami abban az időben igen nagy elismerésnek számított. 1543-ban Péccsel és Pécsváraddal együtt elfoglalták a törökök. A falu a török hódoltság alatt is folyamatosan lakott magyar falu volt, a török adójegyzékben 10 adózó portával szerepelt, s a falunak kb. 200 lakosa volt ekkor. A 150 éves török uralom alatt temploma elpusztult.   http://hu.wikipedia.org/wiki/Pereked
A településen jelenleg az 1887-ben építtetett római katolikus templom áll, melyet Schraub Lajosné Gáf Erzsébet a hajdani molnár felesége építtetett, saját vagyonából. Elbeszélések szerint – családját az úr és a szűzanya megmentette a malomban keletkezett tűztől. Hálája jeléül építtette a templomot és a kálváriát a malommal szemközti domb tetejére. http://turaindex.hu/celpont/romai-katolikus-templom29-1290
…. a szűkös anyagi lehetőségek miatt ez a szép "műemlék jellegű" épület úgy tűnik lassan az enyészeté lesz, ami igazán sajnálatos, hiszen a templomban légbefúvásos orgona, mennyezeti freskó és a pécsi Ferences templom adományaként, csodálatos oltár található….
http://www.pereked.helyinfo.hu/gss04/alpha?do=16&st=16&pg=85&m151_doc=265&m149_act=31
A község címeréről itt olvashatsz: http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-pereked.shtml  s ezt csak azért jegyzem meg, mert a címerben a község temploma is megjelenik.


















'Levi'-nek köszönöm az alábbi sorozatot is, amilyent eddig még más kálváriáknál  nem volt módom bemutatni. Ő akkoriban járt Perekeden, amikor a kálváriák még nem lettek felújítva. Ezeket a fotókat  is megmutatom, érdemes összehasonlítani a régi képeket/hatásukat az újakkal:



















Babarci tekergő"-től kaptam egy videót, melyet ezúton is köszönök. Megtekintéséhez Google Chrome szükséges:

9 megjegyzés:

  1. Barátnőm édesanyja a malenkij robotból visszatérve térden ment fel a templomhoz, köszönetként, hogy élve hazatért. Most végre láttam, a nyáron nem sikerült ide eljutnunk, igaz inkább temetőket fotóztam.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes ez a temető - nekem itt jutott eszembe először, még ha ködös formában is, hogy valamit kellene ezekkel kezdeni....Ebből a gondolatból lett a "csendhegyek". Egyébként - ha lehetőséged nyílik rá, érdemes erre ellátogatni, végtelen nyugalmas, csendes a táj, megér egy kis körutat...felüdül az ember lelke.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Perekedre látogatók! Köszönjük az itt olvasható bejegyzéseket. Örömmel tudatom
    hogy nem hagytuk magára településünk gyöngyszemét és 2014 nyarára befejeződik a templomunk teljes felújítása. Aki részt szeretne venni az avató ünnepségen az küldjön egy mailt a következő címre pereked@gmail.com értesítést fogunk küldeni várunk minden érdeklődőt. A munkálatok megtekinthetőek minden munkanapon és egy kis idegenvezetést is kap aki tárcsázza a 30 6986243-as számot. Tisztelettel Takács János alpogármester.

    VálaszTörlés
  4. Egy kis videó a felújítás folyamatáról!

    https://vimeo.com/86270502

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm ! Végig izgultam ezt a pár percet és nagyon szívesen megnézném az új torony beemelését is, ha van arról is video.
      Ide kattintva megnézhető a videó

      Törlés
  5. Az én édesanyám volt,aki térden csúszva ment fel a stációkon keresztül a templomig.Tudni kell,hogy ez cikk-cakkban történt,mert egyik oldalon kezdődik az egyes stáció,majd a másik oldalon van a kettes és így tovább.Mondanom sem kell,hogy ez az utat mennyivel meghosszabbította...Mindez hóban történt,mert január elején ért haza.Sírnom kell most...
    A "lélekajtós"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen az, amikor "A kör bezárul"...Elindult valahol egy szál, egy gondlat, egy folyamat - és lám... Hogy kinek, minek köszönhetően, azt nem tudom, de összehozott embereket, akik sosem ismerték egymást, mégis valami módon - tán épp a "Csendhegyek" közvetítésével - közük lett egymáshoz....
      Ebben a zavaros, félelemmel teli világban ezek a fénysugarak, melyek erőt adnak.

      Törlés
    2. Végtelenül megható, és lélekemelő egyben. A hit örök mankó, támasz minden körülményben.

      Törlés
    3. Különös dolgokat tud meg néha az ember, ha elkezd beszélni valamiről - és ha annak van visszhangja... Kár, hogy ez a visszhang egyre halkul...

      Törlés