2013. augusztus 5., hétfő

Püspökszentlászló kálvária



Egy csodálatos hely a Mecsekben!
„1327 és 1525 között a Szent László bencés perjelség működött ezen a területen, mely a pécsváradi apátsággal szoros kapcsolatot tartott fenn. A török hódoltság alatt pusztult el a perjelség, s néptelenedett el először a falu. Az 1760-as években, a kis faluban újra több mint száz fő élt, zömében német telepesek. Gróf Esterházy Pál László pécsi püspök 1797-ben emeltetett itt kápolnát és közvetlenül mellette egy klasszicizáló későbarokk stílusú nyári kastélyt. 1898-ban Hetyey Sámuel püspök újíttatta fel a rezidenciát, és mintegy hatholdnyi területen arborétumot is létesített a kastély körül…… A 20. század második felében számos változáson esett át a kis falu és egyházi épületei is. A püspöki kastély sorsa és rendeltetése talán a legszembetűnőbb: 1946-tól az orsolyita apácák működtettek itt polgári iskolát, majd turistaház volt, míg 1954-ben Virág Ferenc püspök átadta az egyházi szeretetszolgálatnak, szociális otthont tartva fenn az épületben.” (További részletek itt: http://www.puspokszentlaszloiarboretum.hu/index.php?menu=2&lang=1 )

A kápolna melletti meredek dombon van a temető, s itt állt valaha a kálvária is. Sajnos – úgy mint az épület és a temető sírjai – elhanyagolt, gazdátlannak tűnő, senkinek sem fontos, szomorú állapotban van.

Képeket több helyről kaptam, mindenhol megjelölöm eredetüket. „Levi”-nek és  Horváth Anikónak külön köszönet a küldött képekért.

"Levi" képei: 



 Horváth Anikó képei: 


 

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=280pliptai:


http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=280 pogánypeti:

  
Ebből a blogból:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése