2013. augusztus 24., szombat

Sárisáp kálvária

A képeket „bolyak”-nak köszönöm.

A kálvária történetét innen hoztam: http://www.sarisap.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=103%3Akalvaria&Itemid=105
„ Az 1700-as évek végén épült Kálvária országos hírű, ritkaságnak számító műalkotás. Az elődök hívő lelkülete egy jelentős népi-barokk kálváriát hagyott ránk. A felette elszállt mintegy két évszázad  és a háborús sérülések miatt teljes felújításra szorult, (...) amely 2001 januárjától 2003 októberéig tartott.
A szenvedéstörténet jeleneteit magukba foglaló fülkék, ezek tartó oszlopai és a keresztek homokkőanyagúak. Emiatt a helyreállítást tisztítási és stabilizáló konzerválási munkák előzték meg. Több objektum rész gyakran számtalan töredék összeragasztása után vált csak újra egységes egésszé.
A Krisztus test igen sok darabból állt össze, de komoly pótlásokat is tartalmaz. (...) A bal lator keresztje és egész figurája hiányzott, ezért az a jobb lator mintájára készült hiteles másolat. (...)A munkát Fekete Attila, kőszobrász, restaurátor művész, nagy gondossággal és szakszerű kivitelben dicséretesen végezte el.

A stáció képei nem maradtak ránk, (...) emiatt újakat kellett készítenünk. Azért, hogy időtállóak legyenek, korszerű műgyantából készültek a jelenetek.
Ehhez még egy érdekes megoldás kapcsolódik: a viszonylag kicsi "képfelületeken" a teljesen valósághű ábrázolás zsúfolttá, érthetetlenné válhatna. Előbbiek miatt a háttér alakokat, ónból készült "rajzolatok" jelzik. A szép művészi alkotás Konyorcsik János szobrászművész munkája.
A fülkék tetejét valamikor kis fémkeresztek díszítették, csak a nyomuk maradt meg. Az általunk elképzelt jelenlegi formát Gurin Sándor úr, községünk lakosa vasból készítette…..”Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése