2013. szeptember 13., péntek

Pér kálvária


A képeket Borbély Tamásnak köszönöm.

„A 19. század elejéig csak egyetlen fakereszt állt a dombon, ahol ma a kápolna található.  
1844. október 17-én Pér legmagasabb dombjára három keresztet állítottak, és 7 stációt építettek. Adományozta Keserű Jánosné, született Sárközi Zsuzsanna. Az alapkövet lerakta: Csizmazia János péri plébános. Felszentelésük 1846. október 9-én történt. A keresztek mögött épülő kápolna alapkövét  1866. augusztus 29-én rakták le. A kápolnát építette Sárközi János és neje, Keserű Zsuzsanna. A munkát Makk Ferenc győrszentmártoni kőművesmester végezte. A Fájdalmas Szűzanya-kápolnát 1867. szeptember 8-án szentelték fel. A kálvária kápolnájának  12 méter magas tornyába helyezték el azt a 31 kg-os, Győrben öntött harangot, amit az első világháború idején elvittek. Kálváriát többször javították, tatarozták (1887, 1903, 1934, 1967, 1986) a mostani felújítás előtt.

1866-ban kápolna épült a fakeresztek mögött, ezek helyét később kőkeresztek vették át. Mivel a torony és a boltozat súlyát az oldalfalak nem bírták már el, 1887-ben gyámfalakat építettek a kápolna falaihoz. 1903-ban mind a kápolna, mind a stációk jelentős javításon mentek keresztül, ekkor festett Walker Ágnes győri festőművésznő  a  stációkhoz olajfestményű bádogképeket.
2010-ben a Péri Római Katolikus Egyházközség a Kálvária kápolna felújítására pályázati támogatást nyert. A felújítási munkálatok befejeződtek, a stációk, a kápolna, a keresztek mind felújításra kerültek. (http://www.per.hu/index.php?kod=72&modul=menupontok )

A kálvária felszentelésről itt további képek láthatók:  https://picasaweb.google.com/7alvok/KalvariaSzentelesPer
(Egy hír a kálvária „megtalálásáról”: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_megtalalt_peri_kalvaria/2028550 )

Felújítás előtt:



 Felújítás után: 
















 

2 megjegyzés:

  1. elkepesztoen szep gyujtemeny....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a dicséretet, örülök, ha tetszett. Pedig pont most vagyok bajban, elveszítettem egy csomó képet, nehezen fogom tudni pótolni...De bizakodom...talán előbb-utóbb sikerül.

      Törlés